AMDs åpne fremtidsplaner

To gode venner?
To gode venner?

På utviklermessen FOSDEM i Belgia har AMD kommet med en rekke gode nyheter for brukere av ATI/AMD-baserte skjermkort på en ikke-Windows-basert maskin.

Selskapet har allerede gitt ut ny dokumentasjon gjeldende 3D-motoren i skjermkort basert på R300-R500 grafikkbrikker, og om ikke lenge skal dokumentasjonen for R600-brikken være klar. Men det stopper ikke der.

Flere grafikkprossorer dokumenteres

Om ikke så altfor lenge skal AMD gi ut dokumentasjon på RV620- og RV635-brikkene (HD 3400- og HD 3600-seriene), men Novell - selskapet som jobber med den åpne driveren - har allerede sittet på denne dokumentasjonen i en måned.

Som om ikke det var nok, skal dokumentasjon om integrerte RS780 gis ut ikke lenge etter RV620-/635-dokumentasjonen. Denne dokumentasjonen vil slippes i to deler: Først kommer dokumentasjon om analogt/digitalt brukersnitt, og deretter kommer dokumentasjon gjeldende DisplayPort.

Om ikke så altfor lenge skal også informasjon om R200-serien (tidlige skjermkort i 9000-serien) gis ut på nytt, men denne gang med mer informasjon enn det som har blitt gitt ut tidligere.

Crossfire åpnes?

Det jobbes også med å få ut dokumentasjon gjeldende Crossfire- og PowerPlay-teknologiene. Førstnevnte lar flere skjermkort jobbe sammen for økt ytelse, mens sistnevnte er strømsparingsteknologi integrert i de nyeste skjermkortene.

AMD jobber også med å gjøre det laveste laget av fglrx - den offisielle proprietære skjermkort-driveren - fritt tilgjengelig. Men siden driveren består av nærmere 28 millioner kodelinjer - vil det ta tid.

Ikke bare dokumentasjon...

AMD har ikke bare dokumentasjon å by på. Allerede nå skal de åpne skjermkort-driverne for R100-R500-baserte skjermkort kunne spille av video gjennom XVideo, som kort sagt betyr maskinvareakselerasjon av video nå er mulig på med de åpne driverne. Det er også bekreftet at AMD jobber for å få støtte for skjermkortene sine i LM_Sensors - et program som leser av temperaturer og viftehastighet.

Det er også blitt sagt at Novell regner med full 2D-støtte for R600-baserte skjermkort i midten av april.

Hybrid-driver

Det blir også snakket om muligheten for en hybrid-driver, hvor deler av fglrx er blitt åpent, mens andre deler av driveren forblir proprietære og kan installeres som et tillegg til den åpne delen av driveren. Grunnen til at det ikke blir foreslått å bare åpne fglrx fullstendig, er fordi driveren inkluderer kode som AMD ikke har lov å vise, som f.eks. DRM (Digital Rights Management)-kode.

AMD har virkelig dedikert seg til å forbedre forholdet med fri programvare-miljøet. Aldri har vi sett Linux-pingvinen Tux smile så bredt som han gjør nå.

Få med deg alt Linux-stoffet på vår tema-side.

(Kilde Phoronix (1)(2))

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen