AMDs neste toppmodell er Radeon VII
(Foto: AMD)

AMDs neste toppmodell er Radeon VII

Slippes i februar.

I går kveld lanserte AMD et splitter nytt grafikkort på årets CES-messe. Navnet er Radeon VII, og denne betegnelsen peker på at det er bygd på 7 nanometers produksjonsprosess. Det vil si at de minste elementene prosessoren er bygd opp av ikke er større enn 7 nanometer.

Radeon VII er det aller første gamingkortet som er bygd på 7 nm, mens selve arkitekturen er andregenerasjons Vega.

Sammenlignet med dagens flaggskip Radeon RX Vega 64, skal Radeon VII ifølge AMD by på «2X mer minne, 2,1X mer minnebåndbredde, opptil 29 prosent bedre spillytelse i gjennomsnitt og opptil 36 prosent bedre ytelse i gjennomsnitt for krevende innholdsproduksjonsprogramvare».

  Foto: AMD

Eller i rene tall: 16 GB HBM2-minne med båndbredde på én terabyte per sekund og 4096-bit minnebuss, samt 60 «compute units» / 3840 streamprosessorer kjørende på opptil 1,8 GHz.

Av støttede teknologier trekker AMD frem DirectX 12 og FreeSync 2 HDR, og i ren ytelse mener AMD selv at kortet skal kunne måle seg med et GeForce RTX 2080 fra Nvidia., men Radeon VII har eksempelvis ingen form for strålesporing slik som Nvidias RTX 20-serie.

Nvidia-sjefen ikke imponert

Dette betyr likevel ikke at hovedkonkurrenten skjelver i buksene. Under et intervju med PC World benyttet Nvidias administrerende direktør Jensen Huang muligheten til å disse AMDs kommende grafikkort.

– Ytelsen er dårlig og det er ingenting nytt. Ingen strålesporing, ingen AI. Det er 7 nm med HBM-minne som så vidt holder tritt med en 2080. Og hvis vi slår på DLSS, knuser vi det. Og hvis vi slår på strålesporing, knuser vi det, mente Huang.

Akkurat hvor godt AMD Radeon VII faktisk er, kommer vi dog ikke til å vite noe om før om en måneds tid. Grafikkortet skal nemlig etter planen slippes den 7. februar, da til en veiledende pris på 699 amerikanske dollar.

Før den tid kommer nok et Nvidia-kort i butikkene:
Avduket GeForce RTX 2060 >>>

(Kilde: AMD)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen