AMD utsetter lanseringen av HD 8000-serien skjermkort. HD 7950-kortet på bildet vil dermed bli et av de bedre selskapet har å by på i lang tid. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

AMDs neste Radeon-skjermkort er utsatt

HD 8000 ligger langt frem i tid.

Mens Nvidia ser ut til å forberede lanseringen av et splitter nytt nestegenerasjons flaggskip-skjermkort, henger AMD et stykke etter.

Ryktene begynte å svirre med en melding fra selskapet på Twitter om at de først og fremst vil fokusere på Radeon HD 7000-familien «i ganske lang tid», og nå har det nå blitt klart at vi ikke får se neste generasjons Radeon-skjermkort før tidligst fjerde kvartal i år.

Kanskje først i 2014

Tidligere plankart indikerte at vi kom til å få servert et par entusiastmodeller allerede andre kvartal i år, men dette viser seg nå å ikke stemme. I de nyeste plankartene, som har blitt offentliggjort på japanske 4Gamer.net, ligger linjene stabilt for hele HD 7000-serien gjennom 2013.

I et intervju med nettstedet bekrefter AMDs produktsjef, Devon Nekechuk, denne forsinkelsen. Han peker på at deres nåværende toppmodeller for tiden har markedets beste ytelse, og tror store spillanseringer som Crysis 3 vil gi fortsatt gode salg for Radeon HD 7000-familien i år.

Plaster på såret

Så langt har AMD lansert en HD 8000-serie for OEM-partnere. Det vil si at du kan kjøpe en ferdigbygget maskin med et «Radeon HD 8000» på innsiden – men disse kortene er egentlig bare gamle Radeon-kort med nye klistremerker.

Selskapet har også sluppet nye skjermkort som faktisk inneholder ny teknologi, men bare for bærbare. Det er enn så lenge ikke sluppet noen skikkelig kraftige modeller i Radeon HD 8000M-serien, men alle disse har i det minste støtte for DirectX 11.1-teknologi. Det er mer enn hva som er tilfelle for enkelte HD 8000 OEM-varianter.

Som et plaster på såret for alle som har ventet i spenning på ekte HD 8000-kort, har dog selskapet oppdatert sin «Never Settle»-kampanje. Dette betyr flere og nyere spill inkludert når man for eksempel kjøper et Radeon HD 7970.

Store konsoll-kontrakter

Årsaken til at den ekte HD 8000-serien er forsinket har ikke kommet frem. Flere kilder, som Tom's Hardware , Videocardz.com og Sweclockers, spekulerer imidlertid i at det kan henge sammen med neste generasjons spillkonsoller.

AMD har nemlig fått i stand avtaler om å levere både prosessor og grafikkkort til Sonys neste Playstation. I tillegg ryktes at de skal levere grafikkprosessoren til Microsofts neste Xbox, og disse prosjektene kan bety færre ingeniører til å jobbe med de kommende PC-lanseringene.

Til tross for at AMD sine toppskjermkort i dag er betydelig kraftigere enn Nvidia sine flaggskip, trenger ikke dét å vare. Dersom Nvidia faktisk lanserer GeForce Titan allerede i slutten av denne måneden, vil det nemlig bety at deres partnere får opp mot et år hvor de kan finpusse teknologien før det kommer et Radeon-kort som kan ta opp kampen.

Les også: Slik kan Nvidias neste skjermkort bli

(Kilder: 4Gamer.net, Videocardz.com, Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen