«Fiji»-brikken AMD benytter i sine R9 Fury X- og R9 Fury-skjermkort.
«Fiji»-brikken AMD benytter i sine R9 Fury X- og R9 Fury-skjermkort. (Bilde: AMD)

AMDs luftkjølte råtass blir en het affære

Spesifikasjonene for AMDs R9 Fury skal ha lekket.

For noen uker siden lanserte AMD nye skjermkort i «Fury»- og Radeon 300-serien. Mens vi allerede har testet høvdingen i Radeon 300-serien, R9 390X, er det nok en del som venter på nytt om AMDs aller råeste luftkjølte skjermkort, kalt «R9 Fury» – dette til tross for at den vannkjølte rakkeren «R9 Fury X» har vært i handelen et par uker nå.

For det er slettes ikke alle som ønsker seg et vannkjølt skjermkort, som stiller større krav til både plass i kabinettet samt – i dette tilfellet – tykkelsen på lommeboken din.

Små forskjeller

R9 Fury X er vannkjølt og kommer med en påmontert radiator.
R9 Fury X er vannkjølt og kommer med en påmontert radiator. Foto: AMD

Nå er flere detaljer om luftkjølte Fury ifølge TweakTown ute av sekken, og ifølge deres bransjekilder blir kortet svært likt den vannkjølte storebroren, i alle fall spesifikasjonsmessig. 

For selvfølglig mangler luftkjølte Fury radiatoren R9 Fury X kommer med, men vi ser ellers at kun antall streamprosessorer, rasterenheter, teksturenheter og GCN-enheter skiller de to kortene.

Dette innebærer at vannkjølte R9 Fury X vil ha et aldri så lite overtak når det kommer til for eksempel kantutjevning, som antall rasterenheter har en direkte innflytelse over.

Sammenlign spesifikasjonene for AMDs nye toppkort i tabellen under, men merk at spesifikasjonene for R9 Fury ikke er offisielle og kan endres.

AMDs GPU-sjef påstod under lanseringen av de nye AMD-kortene at vannkjølte R9 Fury X kan «overklokkes hinsides alt du kan forestille deg», samtidig som han hevdet det «er en overklokkers drømmekort».

Mens ytelssforskjellen mellom R9 Fury X og R9 Fury ventes å være omtrent 10 til 15 prosent i favør førstnevnte, kan jo R9 Fury X med sitt påståtte gode overklokkingspotensiale øke gapet betydelig når en begynner å justere på frekvensene. 

Oppdatert 7.7:

Det skal dog sies at mange som allerede har fått kloa i kortet og testet det, slik som Anandtech, konkluderer med det helt motsatte – nemlig at kortet byr på svært lite rom for overklokking. Dette skal gjelde både for selve kjernen, som bare kan økes med rundt 40 – 80 MHz, samt for minnet – som ikke kan overklokkes i det hele tatt. Totalt skal overklokking av kortet gi så lite som én til to FPS ekstra i populære spill. 

Blir en «heit» sak

Ytelse er svært viktig for skjermkort, men også elementer som støy og driftstemperatur er alltid lurt å sjekke før en handler. Mens vannkjølte R9 Fury X skal holde en temperatur på så vidt over 50 grader celsius, hevder TweakTown videre at luftkjølte R9 Fury vil operere med langt høyere temperatur. Kortet skal nemlig holde i underkant av 75 grader celsius ved ellers sammenlignbar last, uten at noe er kjent om viftehastigheten for øvrig.

AMD-eiere er imidlertid godt vant til varme skjermkort, og de som ser etter mer energieffektive og kjølige kort har nok for lengst gått over til den grønne leieren, hvor Nvidia byr på sin Maxwell-baserte GeForce-serie.

AMDs sterkeste luftkjølte grafikkort, R9 Fury, lanseres 12. juli og ventes ta opp kampen med to skjermkort som imponerte stort da vi testet dem, nemlig Nvidias GTX 980 og storebroren 980 Ti.

Vi har testet de kraftigste skjermkortene i råkrevende 4K-oppløsning:
Der imponerte AMDs toppkort »

(Kilde: TweakTown)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen