AMD A10-7870 APU
AMD A10-7870 APU

Med denne kan du spille nye spill uten dyrt skjermkort

AMDs nye topp-APU gir svært god grafikk for en rimelig penge.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tilbake i 2006, ja, det er blitt så lenge siden, kjøpte prosessorprodusenten AMD opp skjermkortmakeren ATI. Samarbeidet deres ga liv til en ny type prosessorenhet med fokus på integrert grafikk kalt APU (for Accellerated Prosessing Unit).

Nå har AMD lansert sin A10-7870K. Dette er deres sprekeste APU til nå med fire rendyrkede prosessorkjerner og hele åtte dedikerte grafikkjerner. Sammenlignet med hovedkonkurrenten Intel, som benytter sin integrerte HD Graphics-løsning, byr AMDs nyeste APU på samme type grafikk en ellers får når en kjøper et av selskapets dedikerte grafikkort i R7-serien. Med andre ord, grafikkytelsen blir langt bedre med AMDs integrerte grafikk.

APU-en benytter seg, som alle tidligere APU-er i Kaveri-generasjonen, av FM2-sokkelen til AMD. APU-en har en oppgitt TDP på 95 watt. Ettersom dette er en «K»-variant kan APU-en overklokkes.

For ett år siden testet vi den nå nest sprekeste AMD APU-en, A10-7850 »

Øker arbeidstempoet 

Økt standardfrekvensen i forhold til forgjengeren.
Økt standardfrekvens i forhold til forgjengeren.

A10-7870K jobber med en standardfrekvens på 3,9 GHz men har også en turbomodus på lur som strekker kreftene litt lenger og lar den jobbe på inntil 4,1 GHz i et begrenset tidsrom.

APU-ens integrerte Radeon-grafikk har videre fått en solid frekvensøkning fra 720 MHz i A10-7850K til 866 MHz i A10-7870K.

Den nye APU-en gir bedre spillytelse.
Den nye APU-en gir bedre spillytelse.

AMDs egne testet avslører at denne frekvensøkningen gir deg som spiller opptil 15 prosent bedre bildeflyt enn fjorårets toppmodell kunne by på under like forutsetninger.

Den generelle ytelsen og responsen i operativsystem og diverse programmer skal øke med omlag seks prosent, mens oppgaver som benytter seg av OpenCL skal gå opptil åtte prosent raskere.

Støtter nye spillteknologier

AMDs A10-APU-er støtter teknologier som FreeSync, AMDs svar på Nvidias G-Sync som forhindrer såkalt riving eller «tearing» i bildet når du spiller og gir mykere bildeflyt.

VSR rendrer spillet i en høyere oppløsning for å jevne ut og forbedre detaljer.
VSR rendrer spillet i en høyere oppløsning for å jevne ut og forbedre detaljer.

I tillegg ligger alt til rette for å skru på Virtual Screen Resolution, som i korte trekk rendrer spill i en høyere oppløsning enn skjermen din støtter for gi ekstra detaljer og myke opp objekter før bildet skaleres ned igjen. Dette er imidlertid en krevende prosess, så det spørs om denne funksjonen har noe for seg, i alle fall i nye krevende spill.

Raskere minne gir høyete FPS.
Raskere minne gir høyete FPS.

For å få mest ut av AMDs APU-er er det viktig med raskt minne ettersom den integrerte Radeon-grafikken bruker dette til å rendre bildene ut til skjermen. AMD viser til at minne med en arbeidsfrekvens på 2400 MHz gir opptil dobbelt så god bildelyt som om du bare bruker minne med en hastighet på 1600 MHz.

Mye grafikk for pengene 

Den største grunnen til å velge AMDs APU fremfor en sammenlignbar Intel i3-prosessor er den sterke grafikkløsningen. Som AMD forteller er målet deres med APU-ene å nå frem til de som ønsker mye grafikk for pengene, gjerne uten å gå til anskaffelse av et dedikert grafikkort.

AMDs APU-er overgår Intels tilsvarende CPU-er på grafikkintensive oppgaver.
AMDs APU-er overgår Intels tilsvarende CPU-er på grafikkintensive oppgaver.

AMDs egne tester viser at den nye APUen leverer langt bedre på skjermdelen enn en Intel i3-4360-prosessor kombinert med Nvidias GT 740-skjermkort. Blant annet er rendering av video og filtre i Photoshop noe AMDs nye APU skal overgå tilsvarende løsninger fra Intel på med god margin.

Et raskt søk i Prisguide viser at den sammenlignbare Intel-prosessoren samt skjermkortet fra Nvidia koster deg omtrent 2300 kroner. Dette mot AMD A10-7870Ks veiledende pris på 130 dollar, eller omlag 1400 kroner medregnet norske avgifter.

A10-7870K er tilgjengelig fra om med i dag for selvbyggere og skal dukke opp i ferdigbygde maskiner den første uken i juni. 

Duell i Integrert grafikk:
Vi satte AMD Radeon R7 opp mot Intels HD4600 i en rekke spill (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen