Enkelte av de nye Radeon RX 480-kortene leveres med 8 GB RAM i stedet for de 4 GB-ene som er oppgitt på esken.
Enkelte av de nye Radeon RX 480-kortene leveres med 8 GB RAM i stedet for de 4 GB-ene som er oppgitt på esken. (Bilde: AMD)

Radeon RX 480-kortene kan være enda bedre kjøp enn antatt

AMDs ferskeste skjermkort har dobbelt så mye minne som oppgitt, hevder nettsted.

Før helgen slapp AMD sitt nyeste grafikkort for massene. Radeon RX 480 er en forholdsvis rimelig løsning som koster fra 2500 kroner og skal være kraftig nok til å drive blant annet VR-briller uten at budsjettet blir for drøyt. Nå viser det seg at enkelte av disse kortene kan ha mer maskinvare innabords enn det utsiden av esken lover.

Oppdatering dobler minnemengden

Trikset for å doble mengden tilgjengelig minne er foreløpig kun prøvd på et XFX-kort med 4 GB RAM. Det oppførte seg på samme måte som anmelderkortene, og dermed økte både hastighet og mengde minne.
Trikset for å doble mengden tilgjengelig minne er foreløpig kun prøvd på et XFX-kort med 4 GB RAM. Det oppførte seg på samme måte som anmelderkortene, og dermed økte både hastighet og mengde minne. Foto: XFX

De rimeligste av disse kortene selges nemlig med 4 GB RAM, mens de heftigere variantene med 8 GB RAM selges fra rundt 300 kroner mer. Om nettstedet Vccftech.com har rett, er det imidlertid kun programvare som skiller disse to variantene. I hvert fall for enkelte av de tidlige kortene basert på teknologien.

Oppdagelsen baserer de på at AMD sendte ut de tidligste testkortene med to ulike BIOS-varianter, der man kunne bruke samme kort til å teste de to aktuelle utførelsene. En liten oppdatering senere kunne altså testkortet med 4GB minne ha dobbelt så mye, og klokkefrekvensen gikk også opp.

Nettstedet har forsøkt å teste den samme løsningen med et kommersielt tilgjengelig kort fra XFX (Prisguide.no, kommersiell partner), og BIOS-byttet gjorde at kortet gikk opp fra 4 GB RAM ved 7 GHz til 8 GB ved 8 GHz.

Foreløpig er det høyst usikkert om dette gjelder alle kort, eller bare noen få. Om dette er noe som vil vedvare i kommende kort av slaget er heller ikke sikkert. Nettstedet påpeker at vrien kan skyldes at produksjonen av de rimeligere minnebrikkene som hører til 4 GB-versjonen ikke er høy nok ennå, og at AMD kan ha valgt å selge samme maskinvare i begge utgaver for å ha kort tilgjengelig til prispunktet som opprinnelig var planlagt.

Feilet oppgradering kan gi dyr brevvekt

Foreløpig er det mye som er uvisst om dette. Dermed er det ikke å anbefale å kjøpe det rimeligste kortet for oppgradering, før du eventuelt klarer å bekrefte både at kortet har de samme 8 gigabytene påmontert som XFX-kortet som er testet. Det er heller ikke sikkert programvaren som virket på dette kortet vil virke på andre kort. Skulle noe i prosessen feile har du på raskt og kostbart vis skaffet deg en ny brevvekt.

Skulle du eie både et tidlig AMD Radeon RX 480-kort og baller av stål kan du altså muligens oppgradere kortet ditt. Men som også prisforskjellen på de to kortene speiler – du vinner ikke ekstremt mye på dette.

Større mengder grafikkminne er først og fremst nyttig for deg som spiller med høye oppløsninger og detaljnivå. At klokkefrekvensen også går opp kan bidra til noe bedre ytelse, men det vil ikke være snakk om voldsomt mye.

Også flerskjermoppsett kan vinne en del ytelse på oppgraderingen.

Ikke prøv dette med det samme

Det er altså du som kanskje er bittelitt misfornøyd med Radeon RX 480-en din i samspill med en høyoppløst skjerm som muligens bør begynne å titte etter ekstra minnemoduler på skjermkortet ditt. Uansett er det fornuftig å vente med å gjøre ytterligere endringer til det dukker opp en programvareoppdatering som vil virke på tvers av kortene.

AMD viste frem Radeon RX480 under Computex-messen i begynnelsen av juni. Les mer om lanseringen her »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen