AMD vil forbi 8 kjerner

Når kommer Opteron med 16 kjerner?
Når kommer Opteron med 16 kjerner?

AMD var sent ute med firekjerne og kommer trolig også til å bli slått av Intel på åttekjerne. Likevel ber selskapets Randy Allen folk om å forberede seg på spennende prosessorer med 4-, 8- og enda flere kjerner.

Selskapet påstår at det ikke skal være noe som helst problem å skalere forbi åtte kjerner på en enkelt sokkel fordi man har lagt grunnlaget allerede med firekjernearkitekturen. Aner vi en ny krangel med Intel om hva som er "ekte" og "uekte" x-antall-kjerner-arkitektur?

Allen bekreftet nylig at en ny firekjerneprosessor kjent under kodenavnet "Shanghai" kommer til å bli lansert i løpet av denne høsten. Til neste år er det åttekjerneprosessoren "Montereal", som skal stjele showet og samtidig introdusere den nye G3-sokkelen.

L3-cachen på "Shanghai" rapporteres å bli 6 MB, mao. 3 ganger mer enn "Barcelona". Videre er det vel neppe noen overraskelse at "Shanghai" også skal representere en betydelig ytelsesmessig oppgradering. AMD søker spesielt å forbedre antall instruksjoner som eksekveres pr. taktslag.

Det kan se ut som om AMD spesielt vil gjøre en spesiell satsning mot datasenteret og servere. Arbeidsbelastningen på servere kommer spesielt en multikjernearkitektur til gode og klarer AMD å utvide forbi åtte kjerner er det ingen grunn til at servermarkedet vil omfavne dette i gledesrus - vel å merke så lenge operativsystemer, mellomvare og applikasjoner klarer å henge med.

Til tross for optimismen i ledelsen hos AMD, føler vi allikevel at selskapet har noe bevise etter store forsinkelser i firekjernesatsningen samt kjedelige problemer med høyere klokkefrekvens (les: TLB-bug).

Denne uken ble det klart at AMD kutter staben med 10 prosent av de ansatte fordi man kutter kostnader.

(Kilde: ITweek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen