AMD utsetter 0,09-mikrons prosessorer


Det er tydeligvis ikke bare Intel som har problemer med innføringen av 0,09-mikron. En talsmann for AMD skal ha bekreftet ovenfor Digitimes at selskapet ikke kommer til å innføre 0,09-mikrons produksjonsteknologi før 2. halvdel 2004. Dette betyr en utsettelse på 2-3 måneder og kan forskyve reell lansering av 0,09-mikrons prosessorer mot høst og tidlig vinter.

De første produktene vil bli utviklet i Fab 30 i Dresden, Tyskland og såkalte "engineering samples" vil være tilgjengelig i 2. kvartal - dette ifølge The Inquirer.

Athlon XP vil bli videreført i 2004 i form av "Paris" på 0,13-mikron, mens Athlon 64 og Athlon 64 FX flyttes over på 0,09-mikron med "Winchester" og "San Diego". I skrivende stund oppfattes nok situasjonen slik at det er AMD som har et lite forsprang på Intel med sin AMD64-arkitektur når det gjelder praktisk ytelse.

Intel kommer til å introdusere de første 0,09-mikrons prosessorene i form av Prescott i februar. Originalt var planen å flytte produksjonen over på 0,09-mikron i 2. kvartal i år, men denne planen sprakk altså med ca. 9 måneder. Det faktum at Intel introduserer 0,09-mikron vil nok neppe ha enorm betydning for salget av AMD-prosessorer. Athlon 64, Athlon 64 FX og Opteron på 0,13-mikron har allerede fått massiv støtte fra store leverandører som IBM, Sun, HP samt en rekke andre integratører og har langt i fra noen ytelsesproblemer mot Intel-prosessorene. Prescott vil selvsagt tilby en viss ytelsesøkning sammelignet med "Northwood" (Pentium 4) og "Gallatin" (Pentium 4 Extreme Edition). På den annen side påstås det at økt cache ikke vil gi god nok forbedring til å hanskes med eksempelvis Athlon 64 FX-53 - selv om sistenevnte er produsert med 0,13-mikrons teknologi.

Slik situasjonen ser ut nå, er det dermed ingen krise for AMD at 0,09-mikron introduseres litt senere enn planlagt ettersom AMD64 holder tritt med Pentium 4 og synes å gjøre dette også med Prescott.

Et kinesisk nettsted la forrige måned ut en ytelsestest av Prescott der den ble sammenlignet med Northwood. Resultatet kan sies å være oppsiktsvekkende ettersom de to prosessorene lå side om side i flere tester. Les mer her: Ytelsestest av Prescott.

 

(Kilder: AMD, Digitimes, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen