TEST: AMD Radeon HD 6970 & HD 6950 Crossfire
Test

AMD Radeon HD 6970 & HD 6950 Crossfire

Konklusjon

Det som er klart, er at skjermkortprodusentene fortsatt er et godt stykke foran spillutviklerne. For normalt bruk, og gjerne mer enn som så, holder holder det med ett enkelt kort. Med en ellers fin maskin vil skjermkort i det øvre sjiktet alene levere meget god ytelse i brorparten av spillene på markedet.

Uansett, det er den totale ytelsen til to massive oppsett vi i dag har sett nærmere på, og det er det vi nå skal snakke om. AMD gjør det godt, men helt i land kommer de rett og slett ikke.

De to oppsettene vi har testet er henholdsvis Radeon HD 6970 i Crossfire, og Radeon HD 6950 i Crossfire. Kort fortalt ser vi at kortene skalerer temmelig godt. I snitt snakker vi om 1,85 for begge oppsettene. Dette er bra, det er en god egenskap, selv om AMD gjerne har lovet at det skulle være snakk om noe mer.

Når det kommer til temperatur og støy, kommer de to HD 6970-kortene spesielt dårlig ut. Temperaturen stiger raskt til 97°C, noe som er urovekkende høyt. AMD har helt klart en jobb å gjøre med kjøleren både her og på det kommende HD 6990-kortet. Selv om temperaturen er én ting, fremstår støynivået som et større problem. Dette er jevnt over meget høyt. AMD har også en litt halvsmart teknologi på plass, som bringer temperaturen ned til 93°C, før den igjen stiger til 97°C. Dette skjer i sykluser på omtrent 20 sekunder, noe som sørger for at støynivået er regelrett irriterende, da det synker og øker ofte.

HD 6950 kommer heller ikke spesielt pent ut av det hele, men dette oppsettet gjør det helt klart bedre. Støynivået er merkbart, men det er hverken meget høyt eller av den irriterende typen. Temperaturen er høy, 90°C, men Powertune-teknologien blir aldri aktivert.

To HD 6970-kort setter deg tilbake 5600 kroner, eller nøyaktig det samme som to Geforce GTX 570-kort. Alene var vi ikke helt fornøyd med HD 6970 i forhold til konkurrenten, og med en skaleringsfaktor på 1,85 mener vi nok mye av det samme nå - selv om vi ikke har hatt muligheten til å sammenligne med GTX 570 SLI. Temperaturene og støynivået er alene nok til å ødelegge dette forholdet.

To HD 6950-kort vil videre koste 4400 kroner. Med skaleringsfaktoren tatt med i bildet, sitter det fortsatt i et søtt lite markedshull. Det er i seg selv verd pengene, selv om det blir hakket for varmt og støyer for mye etter vår smak, men det er ene og alene fordi det ikke finnes konkurrenter.

Det denne testen også viser er at det er på høy tid at vi bytter komponentene i skjermkortestbenken. Mot slutten av januar skal hele Hardware.no få nye lokaler, noe som innebærer et nytt testrom. Når det er på plass skal skjermkorttestbenken byttes, og vi ser for oss en total renovering av hvordan skjermkorttestingen gjennomføres, både i praksis og hvordan artiklene presenteres.

AMD Radeon HD 6970 Crossfire

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen