AMD Opteron vs. Intel Itanium 2 og flere

I utgangspunktet trodde man nok at Opteron ville gi større konkurranse til Xeon og Pentium 4 enn Itanium-serien. Det viser seg imidlertid at flere kunder synes å velge Opterons 64-bits løsning, istedenfor det dyrere Itanium-systemet fra Intel. Fordelen til Opteron ligger først og fremst i at den kan prosessere både 32- og 64-bits programvare. Selv om det riktignok finnes spesielt skrevet programvare for Itanium-plattformen er ikke dette alltid tilfredsstillende for kravstore og usikre kunder.

Det er nok fåtallet som vet nøyaktig at akkurat den applikasjonen, og ingen annen skal kjøres nettopp på ett spesifikt system. Mange ender dermed gjerne opp med å kjøpe Opteron, fordi mulighetene for kompatibilitet synes større og sjansen for å gå seg fast på 64-bits er mindre. Itanium 2 kan faktisk også kjøre 32-bits programvare, men må gjøre dette gjennom emulering og man kan nesten heller investere i en gammel i486 for å få bedre 32-bits ytelse på de applikasjoner dette gjelder.

Prisen har selvsagt også én del å si - ihvertfall for små- og mellomstore bedrifter - som ikke har råd til kjøpe inn serversystemer til over hundretusen kroner. Opteron kommer dermed klart bedre ut. I Norge ligger en helt grei rack-montérbar server med dual-Opteron CPU på rundt 20 000 kroner. Dersom tanken er å bygge opp små cluster-løsninger kan man faktisk klare seg med under hundretusen kroner for et par servere med dual-CPU og en cluster-boks i front. Tilsvarende for Itanium 2 ligger langt høyere.

Ifølge The Inquirer sies det at absolutt er mulig å prute på prisen til et Itanium 2-system dersom man gir uttrykk for at AMD Opteron kan være et mulig valg. Det ryktes at priser langt under listepris skal være mulig å oppnå, men at dette foreløpig er forbeholdt kunder med spesiell tillit. Med alle de Itanium-lanseringene som er planlagt i løpet av de tre neste årene har ikke Intel råd til å tape kampen om 64-bits markedet. Madison 9M, Deerfield, Montecito og Tanglewood er alle Itanium 2-prosessorer som vil bli lansert med jevne mellom før utgangen av 2006.

Muligheten for at Intel har en hybrid-prosessor i bakhånd, eksempelvis i form av en Xeon-CPU, er stor, men allikevel avkreftet av selskapet. Vi har forøvrig tidligere sett at strategien kan endre seg raskt hos Intel og man kan være helt sikker på at selskapet vil kjempe med alt de har for at Itanium skal fremstå som den beste 64-bits løsningen.

Et lite eksempel på at Intel er villig til å presse prisene så vi for kort tid siden da det ble lansert en "low-end" versjon av Itanium 2 basert på Deerfield, 1,5 MB L3 cache og 1,0 GHz klokkefrekvens. Veiledende pris ligger rundt 800 amerikanske dollar. Ifølge pressemeldingen er prosessoren først og fremst ment for utviklere som bare trenger selve arkitekturen å teste programvaren mot. Denne Itanium 2-prosessoren er også tilgjengelig gjennom en arbeidsstasjon fra HP. Prisen for et komplett system ligger på ca. 3700 amerikanske dollar, dvs. 25 000 NOK, noe som mange synes er dyrt for et "low-end" system å bedrive utvikling på.

Kanskje vil prisen på Itanium 2 synke etterhvert som flere Opteron-prosessorer kommer på markedet? Det beste hadde trolig vært å bringe Xeon mer inn på banen, da eksempelvis ved å introdusere den i hybrid-utgave og gjøre prisen konkurransedyktig. Intel bør uansett finne en god strategi på å få bukt med Opterons fremfart før AMD klarer å etablere seg sterkt nok med merkenavnet. Xeon har den fordelen at merkenavnet allerede er godt etablert og Intel burde kanskje spille mer på denne for å yte mer konkurranse? Slik prisene og produktene er rettet i dag kan man nesten si at Opteron opererer i sitt eget marked og at det knapt finnes direkte konkurranse. Grunnen er selvsagt hybrid-egenskapene og et relativt greit utvalg av operativsystemer og tilhørende programvare. Det finnes selvsagt også spesiell programvare for Intel Itanium, men potensialet til mangfoldet i Opteron er nok større ettersom dette er en prosessor mer rettet mot massene.

Lite vet både vi og andre om hva som skjer bak kulissene i Intel med tanke på hybrid-strategi. Det blir dermed ren spekulasjon rundt hva selskapet forventer å foreta seg. Rene 64-bits systemer der all programvare kjører på denne plattformen vil neppe være aktuelt før 2005 eller 2006. Hvorvidt Opteron vil "cruise" alene på både 32- og 64-bits blir opp til Intel å bestemme. Dersom Intel velger å kjøre løpet med ensidige plattformer er nok ikke dette noe AMD kommer til å tape på - i motsatt tilfelle ønskes konkurransen svært velkommen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen