AMD med store forventninger


Jerry Sanders, grunnlegger og styreformann i AMD på Athlon 64-lanseringen i Cannes

Under presselanseringen i Cannes på tirsdag uttalte ansatte i AMD at selskapet, naturlig nok, har svært store forventninger til Athlon 64 / Opteron med hensyn til nye markedsandeler. I stor grad mener de dette vil komme som en følge at de vil være "alene" i 64-bit markedet for Microsoft Windows. De skal markedsføre Athlon 64 som den eneste 64-bit CPU-en for desktopmarkedet. Forøvrig forventer AMD et salg av Athlon 64 FX på ca 5-10% av det totale salget av Athlon 64.

I følge AMD er folk flest veldig opptatt av at PC-en de kjøper inn ikke skal bli utdatert i løpet av de første årene. Her skal 64-bit støtte spille en stor rolle. Dave Everitt, European Product Manager i AMD, kunne uttale: "Alle vil ha en prosessor som støtter morgendagens teknologi. Med AMD Athlon 64 får de ekstra ytelse uten å oppgradere maskinvaren". Her refererer han selvsagt til støtten for 64-bit. AMD mener at 64-bit støtte samt dens ”banebrytende ytelse” og evne til å "bridge the gap between reality and imagination" (vi har notert oss mange andre skrytesetninger i beste amerikansk stil fra lanseringen) skal føre til en nesten dobling av markedsandeler.

Mye å hente i forretningsmarkedet
Slik vi ser det er det store spørsmålet hva som skjer på forretningsmarkedet. I konsumentmarkedet har AMD på flere områder trolig større markedsandeler enn Intel. F.eks. viser vår prisguide at 80% av alle søkene/sidevisninger på prosessorer gjøres på AMD CPU-er og 20% på Intel. På verdensbasis ligger AMD sin markedsandel på ca 20%. Her er det med andre ord et stort gap. Mye av dette ligger i forretningsmarkedet.

AMD hadde ingen nye OEM-partnere å vise til på lanseringen. De ville heller ikke si noe spesielt om Dell annet enn at de fortsatt hadde en god dialog, og mer enn gjerne vil ha de som kunder. Et annet spørsmål er hvordan AMD skal produsere alle brikkene som trengs for 40% markedsandel. AMD har, som kjent, bare én fabrikk som lager Athlon 64 (fab 30 Dresden).

2,4 GHz i Q1 2004
AMD mener at Athlon 64 skal bli "mainstream" i løpet Q1 2004. Før den tid er Athlon 64 begrenset til high-end desktop. Dersom det skal stemme at Athlon 64 skal blir mainstream må vi regne med minst to nye lanseringer av Athlon 64. Hver lansering fra AMD skal ha 200 MHz steg, og da skal Athlon 64 ende på 2,4 GHz i Q1 2004. Athlon 64 FX skal ligge 200 MHz over dette igjen. Det ble sagt at AMD ikke hadde noen planer om å tilby Athlon 64 med lavere frekvenser enn 2.0 GHz. I grunn er det logisk da Athlon XP "Barton" er langt rimeligere å produsere (med tanke på "die-size" og "yield").

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen