AMD lanserer Opteron 1000-serien

Opteron 1000-serien, også kjent under kodenavnet "Budapest", ble annonsert denne uken. Prosessorserien er ganske identisk med "Barcelona", men er fokusert mot servere med bare en prosessorsokkel.

Serien har foreløpig følgende modeller:

  • Opteron 1352: 2,1 GHz
  • Opteron 1354: 2,2 GHz
  • Opteron 1356: 2,3 GHz

7 års forventet levetid

"Budapest" er først og fremst bygget for driftssikkerhet og lang livssyklus. Hos AMD oppgir man syv år som forventet levetid på denne serien, noe som er ganske eksepsjonelt på x86.

Kunder som er mer opptatt av ytelse bør nok heller velge en prosessor blant Phenom-modellene, men på disse er forventet levetid ca. tre år.

BIOS-oppdatering for AM2

Dersom du har en server med AM2-sokkel (enkeltsokkel), så kan denne oppgraderes til å støtte "Budapest" ved å oppdatere BIOS.

Dersom vi skal tro AMDs egne markedstall, kan fremtiden se svært lys ut for "Budapest". Takket være Dell og HP påstås det nemlig at AMD eier 27 prosent av markedet på servere med en sokkel i Nord Amerika. IDC oppgir 14,3 prosent for samme situasjon på verdensbasis.

Egnet for superdatamaskiner

Selveste Cray ser også ut til å vise stor interesse for "Budapest". Selskapet er kjent for å lage superdatamaskiner og har allerede flere design med "Barcelona"-prosessoren. Fordelen med "Budapest" er imidlertid at den kun er fokusert på kalkulasjon innenfor egne fire vegger og ikke har SMP-"overhead" - noe som gjør den enda bedre egnet i visse superdatamaskiner.

Selv om "Budapest" har svakere ytelse enn enn "Barcelona", skal ikke dette ha noe å si for sammenhengen når man setter 10 000 prosessorer sammen for å utføre tungregneoppgaver.

Sannsynligvis er også den betydelige levetiden på en "Budapest"-prosessor spesielt interessant - noe som helt sikkert vil tiltrekke flere serverleverandører.

(Kilde: AMD, Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen