AMD lanserer ny Linux-driver

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Catalyst for Linux
Catalyst for Linux
(bilde: trustedreviews)

AMD har nå endelig gitt ut september-oppdateringen av Linux-driveren for skjermkortene sine. Driveren finner du på ati.amd.com, men vi anbefaler at du utsetter oppdateringen til det finnes tilgjengelige pakker for din egen distribusjon.

Driveren er hovedsakelig er ment for HD2000-serien av skjermkort (NB: FireGL-serien støttes ikke). Litt eldre skjermkort kan slite med stabilitets-problemer med disse driverne. En god del av disse problemene skal være fikset allerede i oktober-oppdateringen, og da skal vi også endelig få full støtte for AIGLX - teknologien brukt av blant annet Compiz for å få til 3D-effekter på skrivebordet.

Hardware.no holder allerede på med en test av disse driverne og vil gi dere resultatene så fort som mulig.

Åpnet spesifikasjoner

En ny driver er derimot ikke alt AMD har å komme med, nå har de nemlig gitt ut detaljerte spesifikasjoner for RV630 (FireGL V7600/Radeon HD 2600) og M56 (X1600) som er fritt tilgjengelige for alle som vil se dem. Men vi vil ikke anbefale dette som generelt lesestoff, da disse spesifikasjonene utgjør tilsammen over 900 sider. Det er forventet at AMD lanserer ytterligere spesifikasjoner etter hvert.

Du kan finne spesifikasjonene her.

Ny driver basert på åpen kildekode

Som om ikke dette var nok, viser det seg at AMD har slått seg sammen med Novell - firmaet bak openSUSE - for å lage en ny driver basert på åpen kildekode.

Denne driveren vil ikke konkurrere med AMDs offisielle driver, men heller fungere som et alternativ for de som foretrekker åpen kildekode. Denne driveren vil nok etter hvert bli en del av xorg, slik at kommende skjermkort fra AMD vil fungere rett ut av esken med de fleste Linux-distribusjoner i dag.

Det som likevel overasker med denne nyheten, er at driverne allerede skal være tilgjengelige neste uke. Hvor ferdig driveren kommer til å være vet vi for øyeblikket ikke, men du skal ikke ha for høye forventninger, ettersom arbeidet på denne driveren startet for bare noen uker siden.

Denne driveren vil kun gjelde for R500/R600 (X1000 og HD2000)-seriene fra AMD, ettersom det er disse spesifikasjonene som er blitt offentliggjort.

Hva med Nvidia?

Med AMDs siste utvikling de siste ukene er det nå kun Nvidia som ikke tilbyr åpne drivere. Hvis ikke dette endrer seg, kan det hende at AMD overtar dominansen Nvidia til nå har hatt i Linux-markedet.

Se alle får Linux-saker på HW.no/linux.

(Kilde: Phoronix.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen