AMD kommenterer dobbelkjerne-ytelse

Selv om AMD virker å gå relativt aggressivt ut med sin dobbelkjernestrategi, synes man å ha nervene under kontroll hos Intel. En talsmann for AMD skal ha sagt at det er enkelt å si at dette ikke er noe kappløp så lenge man måtte finne seg i være nummer to på listen. Kommentaren var spesielt rettet mot Intel sine uttalelser om at de ikke var interessert i å gjøre lanseringen av dobbelkjerner til et kappløp.

De første dobbelkjerneprosessorene fra AMD vil bli lansert i midten av 2005. Foreløpig har man planlagt oppfølgere med opptil åtte kjerner. Disse vil trolig bli introdusert i løpet av 2006 i Opteron-serien. Til neste år vil teknologien bli tilgjengelig både i desktop- og server-prosessorer fra AMD.

Det er ikke kjent hvorvidt man kommer til å endre navngivningen på Athlon 64/Opteron for å gjøre kundene bekjent med at respektiv CPU har X antall kjerner. Sjansen er stor for at man kommer til å legge på et tall på prosessornavnet for å beskrive dette, eksempelvis Athlon 64-2 4000+.

Bakoverkompatibel
Ifølge ytelsestester hos AMD skal dobbelkjerneintegreringen på Opteron-prosessorene gi mellom 30 og 55 prosent ytelsesøkning ved sammenlikning på samme klokkefrekvens på enkelkjerne. Selskapet bekreftet nok en gang at dobbelkjerneprosessorene vil bruke samme sokkel som dagens prosessorer og være bakoverkompatibel.

For å forhindre varmeutvikling kjører dobbelkjerneprosessorene på en klokkefrekvens 600 MHz til 1 GHz lavere enn enkelkjerner. Dette er iallfall tilfelle på de modellene som testes i disse dager, men trenger ikke nødvendigvis være representantivt for de som lanseres til neste år.

Opteron-prosessorer med dobbelkjerner vil få 205 millioner transistorer og i utgangspunktet ha 1 MB cache per kjerne. Man kommer i første omgang til å basere seg på 90 nm produksjonsteknikk.

(Kilder: Cnet, EEtimes, The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen