Refleksjon

AMD hadde ikke noe valg

Alternativ tekst mangler
AMD og ATI smelter sammen
(Kilde: AMD/ATI)

AMD må ut med totalt 5,4 milliarder dollar (34 milliarder norske kroner) for å sikre seg ATIs ekspertise innen produksjon av grafikkprosessorer. Av dette er 4,2 milliarder dollar kontanter, hvorav 2,5 milliarder dollar av denne summen er lånte penger. Resten av oppgjøret blir i form av aksjer, som medfører at ATI-aksjeeiere vil eie rundt 10 % av AMD.

Det nye selskapet vil gå under AMD-navnet, når avtalen endelig kommer i boks i løpet av 4. kvartal i år. Hovedkontoret blir i Sunnyvale, California (dagens AMD-hovedkvarter), og samlet får selskapet nesten 15 000 ansatte.

Denne juli-dagen i 2006 vil det garantert bli referert til mange ganger i fremtiden. Ser vi tilbake noen år, husker vi fortsatt at 3dfx ble kjøpt opp av Nvidia (desember 2000), og mer nylig husker vi at ATI kjøpte deler av XGI og dessuten finske Bitboys.

Nå får altså AMD tilgang til ATIs teknologi og ekspertise innen grafikkprosessorer og brikkesett. Dermed blir det én stor aktør mindre i markedet, som fra før bestod av Intel og AMD på prosessorfronten, og ATI og Nvidia på grafikkfronten. Nå er det kun tre store selskaper igjen - Intel, AMD og Nvidia.

Hva betyr så dette på kort sikt? Vi kan helt sikkert glemme Crossfire-støtte i kommende Intel-brikkesett. Istedenfor vil de få SLI-støtte. Intel vil jo ikke bidra til å øke salget for sin erkerival. Så spørs det også om Nvidia er like interessert i å utvikle brikkesett for AMD-plattformen. Men det spørs også om de har råd til å la være.

Vil det i det hele tatt bli andre gode brikkesett-alternativer enn AMDs (ATIs) egne for AMD-plattformen?

Nå må vel Intel og Nvidia slå seg sammen og forene krefter? Kan ikke Intel bare kjøpe opp Nvidia? Jo, det kan de nok - men det vil koste langt mer enn hva AMD må betale for ATI. Nvida er tross alt et selskap som nå tjener bra med penger. Men spørsmålet er heller om Intel trenger å kjøpe Nvidia for å overleve. Og svaret på det er definitivt nei.

Intel sitter nemlig selv på store ressurser innenfor grafikkprosessorer. For noen år tilbake (1999) kjøpte selskapet restene av Real3D fra Lockheed Martin, og skaffet seg dermed viktig teknologi. Faktum er at Intel er det selskapet i verden som selger flest grafikkprosessorer - når man tar de integrerte løsningene i betraktning. Og det er neppe noe som hindrer Intel fra å satse enda sterkere på grafikk.

Men hvorfor kunne ikke bare AMD ansette noen dyktige ingeniører, fremfor å bruke flere titalls milliarder kroner på å kjøpe ATI? Vel, ingeniører i verdensklasse med praktisk erfaring innen design og utvikling av grafikkprosessorer vokser ikke på trær. Spesielt ikke hundrevis av de. Det eneste reelle alternativet var i praksis å kjøpe ATI.

Men hvorfor er "plutselig" grafikkprosessor blitt så viktig? Kunne ikke AMD fortsatt å produsere vanlige prosessorer? Selskapet gjør det jo stadig bedre og tar stadig markedsandeler fra Intel?

Svaret er at AMD tenker langsiktig. Og i fremtiden vil ikke prosessorer se ut slik de gjør i dag. Vi har allerede sett hvor det bærer - med flere kjerner og brikker, fremfor én kjerne på bøttevis av GHz. Og etter hvert som grafikkprosessorene blir stadig mer avanserte, med stadig flere pixel- og vertex-shadere, er det ikke så mye som skiller disse fra fullblods x86-prosessorer lenger.

Det snakkes om at x86-verdenen står foran sin største overgang siden 386-prosessorene tok over for 286. Det neste store er grafikkprosessor-lignende funksjonalitet, med langt flere og enklere kjerner i hver prosessor. Derfra er veien kort til å se for seg at noen av disse kjernene er dedikert til grafikkformål. Med andre ord: Prosessorer med integrert grafikk.

AMD kunne rett og slett ikke sitte på gjerdet lenger. Selskapet var nødt til å skaffe seg nødvendig ekspertise innen grafikkprosessorer - ellers ville selskapet bli akterutseilt om noen år.

Ressurser

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen