AMD frir til åpen kildekode


Reverse Engineering

Det finnes åpne ATI-drivere også i dag, men disse er gjerne dårligere enn de offisielle driverne fra ATI, både når det gjelder ytelse og stabilitet.

Dette skyldes at utviklerne må benytte seg av en teknikk kalt Reverse Engineering, grunnet mangel på spesifikasjoner fra produsenten. Reverse Engineering enkelt fortalt en måte å "gjette" seg til hvordan noe er satt sammen, ved å analysere hvordan det fungerer.

Vi har tidligere rapportert om at AMD snart lanserer en kraftig forbedret Linux-driver for Radeon-skjermkortene, men det er altså ikke den eneste overraskelsen AMD har i ermet.

AMD har nemlig nylig bestemt seg for å støtte utviklingen av åpen programvare og har bestemt seg for å gi ut spesifikasjonene for sine skjermkort fra R500-serien og oppover.

I korte trekk betyr dette at hvem som helst kan utvikle drivere for disse skjermkortene og det tar nok ikke lang tid før den første åpne ATI-driveren er ute av døren.

Videre skal en representant fra AMD ha uttalt at de vil tilby en åpen 2D-driver og en eksempeldriver (med bare grunnlegende funksjonalitet) før året er omme. Kildekoden til den nye og oppdaterte binære driveren vil derimot ikke åpnes, noe som er "for alles beste" ifølge AMDs representant.

Med mindre Nvidia nå gjør noe lignende, er det ikke helt usannsynlig at skjermkort fra AMD blir det foretrukne valget for Linux-brukere i tiden fremover.

(Kilde lwn)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen