AMD bygger ny prosessorsmie

AMD sin Dresden-fabrikk kan få selskap

I følge AMD er stedet valgt og kontrakten så godt som underskrevet - selskapet er klar til å sette spaden i jorden og bygge en av verdens mest avanserte prosessorsmier for neste generasjon AMD-prosessorer. Ettersom prosessteknologien stadig utvikler seg, kan det tenkes at mange endringer må gjøres underveis for prosessorprodusenten, som allerede er i full gang med å oppgradere prosessorfabrikken sin i Dresden til 90 nanometers produksjon.

Nettet er fullt av spekulasjoner på hvor prosessormøllen kan ende opp, og de heteste tipsene ser ut til å være Dresden i Tyskland og Austin i Texas - der AMD allerede har fabrikker fra før av - og Singapore. AMD har fra før av inngått avtaler med noen av verdens største uavhengige brikkeprodusenter, som Taiwanske UMC og Infineon, om å samarbeide om en prosessormølle der - kanskje mest for å ta av presset mot AMD 64-prosessorene, men denne avtalen skal ikke være ferdigforhandlet enda.

The Inquirer peker i tillegg på at AMD nok til følge vanen sin om at med seg en partner med lang produksjonserfaring for å hjelpe med å bygge den nye fabrikken.

IBM og AMD har for eksempel lenge vært i samtaler om IBM sin prosessteknologi. IBM har lagt ned mye forskning og utvikling i en ny strategi der de vil være produksjonspartner for verdens store brikkedesignere/produsenter, og de samarbeider blant annet med både Sony og Microsoft om neste generasjons spillkonsoller, og laget G5-prosessorer for Apple.

Uansett hvor den neste prosessorsmien til AMD ender opp med å være, har AMD helt sikkert bestemt seg for å være føre var for ikke å oppleve de samme overgangsproblemene som som ser ut til å ha preget Intel sin 90 nanometers-prosess.

AMD sine første 65 nanometers-prosessorer ventes på markedet i 2005/2006 under "kodenavnet" K9, hvis AMD bare får bygget smien sin i tide. Byggingen av fabrikken ventes å ta opp til to år.

(Kilder: The Inquirer, X-Bit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen