Test

AMD Athlon 64 FX-53 (Socket 939)

Selv om AMD har gjort noen spede forsøk på å gjemme sannheten, er det ingen hemmelighet at Athlon 64 FX har vært en prosessor som er identisk med Opteron 100-serien. Prosessoren har vært AMD sitt flaggskip, men på mange måter har den i likhet med Intel Pentium 4 Extreme Edition vært en prosessor som ikke har vært noe særlig annet enn "skryt". Antall hovedkort man har hatt å velge mellom har vært mildt sagt minimalt, og behovet for buffret/registrert minne har ikke gjort etterspørselen større, både på grunn av svakere ytelse, dårligere utvalg og ikke minst har det ikke hatt noen fremtid for Athlon 64.

Socket 939 er den nye "high-end"-plattformen til AMD og introduserer for første gang doble minnekanaler uten behov for buffret minne for AMD64-plattformen. På denne måten har man fått et klart skille mellom tre plattformer for AMD: 940 for servere, 939 for "high-end" og 754 for "low-end" og "mainstream".

  • Socket 940 kommer til å fortsette å eksistere for Opteron-plattformen, og vil fortsatt kreve buffret minne. Støtte for Cool'n'Quiet vil ikke komme her med det første. 940 vil også være SMP-plattformen med støtte for minst 16 prosessorer (i teorien).
  • Socket 939 vil være den nye "high-end"-plattformen for Athlon 64 og Athlon 64 FX, og tilbyr doble minnekanaler, støtte for Cool'n'Quiet og krever altså ikke buffret minne. Layouten på pinnene i en 939-prosessor er ikke lik som på 940, og vil derfor ikke fungere i et 940-oppsett. Den ene pinnen i forskjell er i følge AMD en pinne som er nødvendig for å fungere i SMP-konfiguarsjoner.
  • Socket 754 blir den nye "low-end"- og "mainstream"-plattformen, og vil fortsatt kun tilby enkle minnekanaler. Her vil man etter hvert se 32-bits-prosessorer basert på K8-kjernen, og Athlon 64 vil trolig etter hvert totalt emigrere over til Socket 939. Vi regner med at Socket 754 kommer til å fases ut innen 12-18 måneder.

Alle disse socketene kan bruke samme brikkesett, og dermed er det ikke så vanskelig for AMD å lage forskjellige plattformer som man kanskje i utgangspunktet skulle tro.

Forskjellen mellom Athlon 64 FX på Socket 939 i forhold til 940 er først og fremst støtten for ubufret minne, samt støtte for Cool'n'Quiet. I praksis betyr det at ytelsesforskjellen skal være svært liten, men en anelse lavere latency mot minnet. Forskjellen på Athlon 64 på Socket 939 i forhold til 754 er doble minnekanaler som i teorien kan doble minnebåndbredden.

En stor takk til AMD som lånte oss CPU og Corsair som har levert minnemoduler til vår Opteron-lab.

AMD Athlon 64 FX-53   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen