Test

AMD Athlon 64 3400+

Da AMD i september lanserte sine desktop-produkter av "Hammer"-serien, var det få som var uenige i at FX-versjonen av Athlon 64 var markedets raskeste desktop-prosessor. Intel prøvde å legge kjepper i hjulene på AMDs store comeback ved å lansere en desktop-versjon av Xeon MP 3,2 GHz - bedre kjent som Pentium 4 Extreme Edition. Dette var kun med begrenset hell fordi prosessoren var og er vanvittig dyr og nærmest umulig å få tak i.

AMD lanserte FX-versjonen på 2,2 GHz og en "vanlig" Athlon 64 på 2,0 GHz. Dette gav naturlig nok FX-versjonen et betydelig ytelsesforsprang siden FX versjonen hadde 200 MHz høyere klokkefrekvens og ikke minst doble minnekanaler.

Vi har i lang tid vært svært skeptisk til om Athlon 64 virkelig har hatt behov for å doble minnekanaler. Fordelen med doble minnekanaler er først og fremst at man får en teoretisk dobbelt så stor minnebåndbredde. Ser man på forskjellen i ytelse mellom enkle og doble minnekanaler på de gamle nForce2-brikkesettene, er det typisk 0-2% ekstra ytelse å hente. Ser man derimot på forskjellen mellom 533 MHz og 800 MHz FSB-prosessorene til Intel så vil man se en til dels stor ytelsesforskjell. Dette kommer dog ikke av økningen i minnebåndbredden på ca 50%, men at Intel har økt FSB-hastigheten, og dermed får lavere latency mot RAM. Som kjent har Athlon 64 en integrert minnekontroller som allerede gir langt bedre latency enn det Pentium 4 og Athlon XP klarer å levere. Trenger virkelig Athlon 64-prosessorene en teoretisk båndbredde på 6,4 GB/s istedenfor 3,2 GB/s?

Forskjellen mellom Athlon 64 3200+ og 3400+ er utelukkende høyere klokkefrekvens (200 MHz ekstra), mens forskjellen på Athlon 64 3400+ og Athlon 64 FX-51 er at FX-versjonen har doble minnekanaler. Dessuten er FX-versjonen i dagens utgave avhengig av REG-minnemoduler. Fordelen med REG-moduler er at det er enklere for minnebussen å håndtere [les mer om dette her], men gir noe høyere latency fordi all minnetrafikk skal innom en "buffer".

Vi takker Komplett.no som lånte oss CPU-en til test.AMD Athlon 64 3400+   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen