AMD 780 er offisiell


Phil Eisler, Corporate VP, Chipset Division, forteller stolt at AMD 780 nå var offisiell

HANNOVER (Hardware.no): AMD er smertelig klar over at de for tiden ikke kan slå Intel på ren ytelse. Dermed var fokus på gårsdagens pressekonferanse flyttet et par hakk til siden. Fokus var miljøvennlighet, skalerbarhet, valgfrihet og pris.

Som en ledetråd gjennom hele konferansen sammenlignet også AMD sitt nye brikkesett mot Intel 35-serien, som er Intels tilsvarende løsning i dag. Med tanke på at Intel straks lanserer 45-serien, så hadde det kanskje vært mer nærliggende å sammenligne 780 opp mot denne. Men greit nok, det er Intels 35-serie som er den tilsvarende offisielle løsningen per i dag.

To modeller

De to løsningene i AMD 780-serien som ble lansert var 780G og 780V. Førstnevnte skal selges under navnet Radeon HD 3200 Graphics mens 780V blir Radeon 3100 Graphics.


<em>Innovasjoner med 780-serien</em>
Innovasjoner med 780-serien

Lavere effektforbruk

AMDs nye brikkesett inneholder intet mindre enn 205 millioner transistorer og er produsert med 55 nm-teknologi. Effektforbruket for selve brikkesettet skal ha blitt redusert en hel del i forhold til tidligere brikkesett, faktisk helt ned til 0,95 Watt på tomgang, i følge AMD.

Hybrid SLI hjelper også på effektforbruket - mer om dette i avsnittet under.

Fullverdig grafikkløsning

Løsningen er DirectX 10-sertifisert, som eneste brikkesett per dags dato med integrert grafikk. I forhold til Intels G35 snakker vi om en ytelsesforbedring på tregangeren, i alle fall om vi skal tro AMD.

Nå er kanskje ikke G35 kjent for sin fantastiske grafikkytelse, men det skal gå helt fint å spille nyere spill med AMDs 780-løsning.

Bra på video

780 har fått integrert UVD for videoavspilling. Med tanke på hvordan AMD/ATI-kort gjerne yter på akselerasjon av HD-video så fremstår dette som meget positivt. Vår erfaring er at de gjerne bruker to tredjedeler av den prosessorkraften som Nvidia-løsninger trenger. Men med tanke på at Intels prosessorer gjerne yter noe bedre, så passer jo dette bra.


<em>Arkitektur</em>
Arkitektur

Skalerbarhet og valgfrihet

Hybrid CrossFire var også et hett tema. En hvilken som helst kombinasjon av opp til fire grafikkprosessorer skal fungere og jobbe sammen. Her kan man starte med den integrerte løsningen og utvide etter hvert som man trenger ytelse. Selv i kombinasjon med tre dedikerte skjermkort vil den integrerte løsningen være med å dra lasset.

Faktisk måtte AMD få Microsoft til å gjøre endringer i Vista, for å få fire grafikkjerner til å dra lasset sammen.

Det som også er spennende er at i all den tid man ikke trenger den ekstra kraften som mange grafikkprosessorer representerer, så vil den integrerte løsningen ta over mens de dedikerte kortene blir satt på vent. Resultatet er et lavere effektforbruk.

Billig

AMD lover lave priser. Kan man ikke konkurrere med ytelse så får man ta det nest beste, nemlig ytelse per krone. Igjen ble Intel G35 dratt frem, en slik løsning koster mer enn AMDs, til tross for en lavere ytelse.

Prisen på AMD 780G-baserte hovedkort starter for tiden på rundt 600 kroner. Se utvalget av kort i prisguiden.

Et alternativ hvis man skal ha et rimelig system kan også være Nnvidias og VIAs løsninger. nForce 630-kort får man til en enda lavere pris enn 780-baserte løsninger, men de yter til gjengjeld intet bedre enn Intel G35.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen