AMDs kommende «Trinity»-prosessor er naken til høyre, dagens A-serie Llano med skall til venstre.
AMDs kommende «Trinity»-prosessor er naken til høyre, dagens A-serie Llano med skall til venstre.

AMD «Trinity» viser styrke

Den nye prosessoren har Bulldozer- og Radeon 6900-gener.

Hardware.no/Las Vegas: I sommer viste AMD for første gang frem A-serien med Llano-APUer. Dette var AMDs første forsøk på en skikkelig prosessor- og grafikkenhet(APU), eller Fuzion som de selv kaller det. Den tilbyr streit nok kraft for både prosessering og grafikk i en og samme brikke, og er myntet på folk flest.

Oppfølgeren har vært kjent under navnet «Trinity», og AMD kunne nå for første gang vise frem produktet under årets CES-messe i Las Vegas. Vi tok en titt.

Kraftigere kjerne

Forgjengeren Llano var i det store og hele en fin prosessor, men med den manglet fortsatt litt ekstra kraft. Den var bygget rundt en Phenom II-aktig kjerne, samtidig som grafikkmotoren støttet DirectX 11.

Trinity er imidlertid bygget på lagt tøffere grunnlag. Selve prosessorbiten er bygget på kjerner fra Bulldozer-prosessoren, mens grafikkbiten er hentet fra kjernen til HD 6900-skjermkortene.

AMD kunne vise oss selve kjernen til det fysiske produktet, som er avbildet over, men de hadde også en fungerende bærbar maskin som benyttet den nye prosessoren. Maskinen kjørte i sanntid en ytelsestest i det DirectX 11-baserte spillet Dirt 2, samtidig som en HD-film ble komprimert, mens en annen HD-film ble spilt av – tre oppgaver som foregikk på tre skjermer.

Mer datakraft

Hovedpoenget med den nye APU-en er at AMD har fått klemt inn femti prosent mer datakraft (Compute Power) uten at det har gått utover strømforbruket på både prosessor- og grafikkbiten.

En mer energieffektiv variant vil også komme på markedet, med samme datakraft som dagens modeller, men med en TDP-verdi på 17 watt.

Nøyaktig når Trinity kommer på markedet er imidlertid ukjent, men vi blir forsikret om at det skal skje i 2012.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen