AMD64 konkurrerer med Itanium

IDC Research spådde i 2000 at salget av Itanium ville utgjøre 28 milliarder amerikanske dollar i løpet av 2004. Etter denne spådommen ble annonsert har selskapet stadig senket forventningene og tallet er nå 7,5 milliarder amerikanske dollar innen 2007.

Slik situasjonen ser ut nå, forsøker Intel å senke prisene på Itanium-plattformen slik at den blir mer utbredt. Det er nemlig ikke alt for mange selskaper som har råd til å satse titusenvis av dollar (hundretusenvis kroner) på en plattform som krever "spesial" software og som mange fortsatt karakeriserer som "sær". En av Intels største utfordringer er nok kanskje å få kunder til å forstå hvorfor de bør satse penger på spesiell IA64-software.

På dette punktet har AMD64-plattformen en enorm fordel ettersom den kan kjøre "standardisert" software.

Ifølge de nyeste markedstallene fra IDC tror man salget av Itanium vil synke grunnet stor konkurranse fra Opteron og Athlon 64. Intel beregner salget i 2003 til å være ca. 100 000 enheter. Til sammenlikning ble det denne uken meldt fra AMD Taiwan at de påsto et salg på 500 000 prosessorer. Det skal selvsagt nevnes at prisnivået er noe forskjellig.

Intel prøver så godt de kan å posisjonere Itanium forskjellig fra sin egen Xeon-prosessor og AMD64. Ettersom AMD64 også prosesserer 64-bit, er det imidlertid ikke å komme bort i fra at Intel taper Itanium-kunder grunnet høyt prisnivå og spesielle løsninger.

Hos nettstedet Xbit Labs tror man at 2006 eller 2007 kan være aktuelle tidspunkter for når Itanium 2 også kan bli omfavnet av små- og mellomstore bedrifter. Foreløpig er prisnivået alt for høyt i forhold til fordelene, slik at disse segmentene heller velger Intel Xeon eller AMD Opteron.

 

(Kilder: Cnet, IDC, The Inquirer, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen