AMD-trippelkjerne i mars

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tidligere i høst ble det klart at AMD jobber med en prosessor med tre kjerner. Intel er skeptisk til prosjektet og mener det ikke er noe poeng med trekjerner siden man har to- og firekjerner, men har neppe mulighet til å lage et tilsvarende produkt.

AMDs bakgrunn for å introdusere en prosessorer med tre kjerner er da også trolig å demonstrere flerkjerneteknikken sin, som altså går ut på å bruke en enkelt brikke med flere innebygde kjerner, i motsetning til Intel som plasserer to dobbelkjerne-prosessorer på samme sokkel for å lage en firekjerne.

For mannen i gata er dette likevel helt uvesentlig og AMD har nok flere grunner til å lage en trekjerne enn en ren teknologidemonstrasjon. Selskapet selv hevder at ytelsen kan bli tilnærmet en firekjerne, da tre kjerner kan kommunisere raskere og tettere enn fire.

Det er foreløpig ikke bekreftet om AMDs trippelkjerne blir et helt eget design, eller om det er snakk om firekjerner med en avskrudd kjerne. Dette kan utvilsomt være en fin måte for AMD å "kvitte seg" med firekjerne-prosessorer hvor ikke alle kjernene fungerer optimalt.

Spesifikasjoner
Kodenavnet på AMDs trekjernede prosessorer er Toliman. Prosessorene skal lages med 65 nm-teknologi, får sokkel AM2+, HyperTransport 3.0 og 512 kB L2-cache per kjerne og 2 MB L3-cache (delt). Frekvenser blir trolig 2,3 - 2,5 GHz (avhengig av modell) og maksimal TDP er 89 Watt.

Det offisielle navnet er ikke bekreftet, men det blir fra enkelte hold spekulert i om prosessorene vil inngå i Phenom 7xxx-serien. Det hevdes at Phenom 7600 skal kjøre på 2,3 GHz og Phenom 7700 skal operere på 2,5 GHz.

Lansering i mars
Lanseringstidspunkt skal ifølge kilder i hovedkortindustrien være satt til slutten av mars 2008.

Trippelkjerne på 45 nm
Samme kilder hevder også at neste generasjon trippel-kjerner fra AMD - kodenavn Heka - skal komme på markedet i første halvdel av 2009. Disse får 45 nm-teknologi, og ellers samme spesifikasjoner som Toliman.

For en oversikt over nye og kommende prosessorer og prosessorfamilier, se vår lanseringsguide.

(Kilde: Digitimes, VR-Zone)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen