Det har vært mye usikkerhet rundt lanseringen av AMD Radeon HD 7970.
Det har vært mye usikkerhet rundt lanseringen av AMD Radeon HD 7970. (Bilde: Hardware.no)

– AMD Radeon HD 7990 er innstilt

Det spøker for toppkortet til AMD, ifølge kilder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Helt siden AMD slapp sitt første skjermkort i Radeon HD 7000-serien har det vært snakk om et tokjernet kort fra selskapet. Selv AMD sa at Radeon HD 7990 var i planene, under kodenavnet «New Zealand».

Kunne ikke konkurrere med Nvidia

Da Nvidia slapp sitt tokjernede monsterkort Geforce GTX 690 i mai, regnet de fleste med at AMDs konkurrerende tokjernekort var rett rundt hjørnet. Kortet har imidlertid latt seg vente på, og nå, tre måneder senere, er kortet fortsatt ikke å spore.

Nå oppgir det svenske nettstedet SweClockers at en representant fra en av AMDs partnerprodusenter, som vil forholde seg anonym, har sagt at Radeon HD 7990 er innstilt. Årsaken skal være at AMD ikke ville slippe kortet på markedet, da det hadde for høyt strømforbruk og for høy varmeutvikling til å konkurrere med Nvidias GTX 690.

Poenget med å lansere HD 7990-kortet ville tross alt være å kunne si at de hadde et kort som presterte bedre enn Nvidias toppkort. Skjermkort i denne prisklassen er ikke noe selskapet tjener mye penger på, men de vinner imidlertid mange markedsføringspoeng ved å kunne si at de har det raskeste kortet på markedet.

I Nvidias tilfelle nå kan de også skryte av å være den eneste skjermkortprodusenten med et tokjernekort i 28 nm-klassen.

Fortsatt håp

Selv om AMDs planer om å lage et tokjernekort ser ut til å være lagt på is, betyr det ikke at tredjepartsprodusenter ikke vil kunne lage sine egne tokjernekort basert på AMDs maskinvare. Vi har for eksempel allerede sett PowerColors egne versjon av 7990, med doble kjerner og tre gigantiske vifter.

Det gjenstår imidlertid å se om de klarer å konkurrere med Nvidias Geforce GTX 690-kort, som vi beskrev som «røffeste skjermkortet vi har lagt hendene på noensinne» i testen vår.

Les vår test av Nvidia Geforce GTX 690

(Kilde: Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen