AMD letter på sløret

Neste generasjon med prosessorer snart klar.

AMD gjør seg klare til å slippe det neste store innen prosessorer, nemlig det som har blitt omtalt som Trinity. Dette er den neste generasjonen av A-serien, som innebærer rimelige prosessorer med en grei grafikkløsning.

Den offisielle lanseringen finner sted 2. oktober, men allerede nå har AMD gitt grønt lys for spilltester samt litt grunnleggende informasjon om produktet.

Piledriver for første gang

AMDs Bulldozer-arkitektur var ikke en like stor suksess som AMD hadde håpet på. Bulldozer er prosessorarkitekturen som skulle sikre AMD seieren i kampen mot Intel. Piledriver skal rette opp alt det Bulldozer gjorde galt, eller i alle fall prøve på det. Blant annet med å gjøre klokkesyklusene mer effektive. Med A-serien i oppdatert versjon er det første gang at Piledriver blir tatt i bruk, og det er spennende med tanke på kommende FX-prosessorer.

Trinity lages på 32 nm-produksjonsteknologi og inneholder rundt 1,3 milliarder transistorer. Internt finner vi opp til fire Piledriver-kjerner, der to og to deler på L2-cachen.

Ny sokkel og brikkesett

Sokkelen du skal speide etter når det gjelder Trinity er FM2, altså etterkommeren til FM1. Brikkesettene som vil støtte denne er A55, A75 og A85X. A55 vil du først og fremst finne på de billigste hovedkortene. A75 skal være valget i midten. Om ytelse er det viktigste så velger du A85X, vel og merke om du vil ha AMD A-serie i oppdatert utgave.

Seks modeller ved lansering

Ved lansering kommer det seks ulike modeller, fire firekjerner og to dobbelkjerner. Maks minnefrekvens er satt til 1866 MHz, med prosessorfrekvenser fra 3,4 til 3,8 GHz. For en komplett oversikt over det som er frigitt av informasjon, se oversikten til høyre.

Skal ta rotta på Intel

En av de store salgsargumentene for AMD er ytelsen på den integrerte grafikken. Her er nemlig AMD i en helt annen liga enn Intel. Har du beskjedne krav til grafikkytelsen, og vil spare noen kroner, så er A-serien som regel et godt valg.

Med Trinity kommer en oppgradert grafikkrets, og denne skal ha blitt enda bedre. I plansjen til høyre vises AMDs egne tall, sett opp mot Intels HD 4000-krets.

(Kilde: AMD)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen