AMD letter på Kaveri-sløret

Skal fylles med AMDs nyeste teknologier.

AMD letter nå enda litt mer på Kaveri-sløret. Prosessorarkitekturen skulle egentlig ha vært sluppet første kvartal av 2013, men sist gang AMD snakket offisielt om den, tilbake i januar, lovet de at den først skulle komme i andre halvdel av 2013.

Snart viste også dette tidspunktet seg ikke å stemme. Den nye tiden for når vi kunne vente Kavari ble endret til første kvartal 2014, men denne uken har AMD endelig satt en konkret dato, nemlig 14. januar 2014. Den datoen befinner seg i uken etter at teknologisirkuset i Las Vegas, bedre kjent som CES, har funnet sted.

Det er kanskje litt rart at AMD venter til uken etter, samtidig kan det være veldig lurt. Uken før CES er det uansett mange som kniver om oppmerksomheten, og under CES er det som regel et totalt kaos. Uken etter pleier derimot å være litt roligere, og ved lansering i en tid som pleier å være nyhetstørr kan AMD få litt ekstra oppmerksomhet.

Kaveri blir spekket med ny teknologi

Kaveri følger AMDs APU-spor, og integrerer både tradisjonell prosessorarkitektur og grafikkretser i én og samme enhet. Dette har gjerne vært løsningen for folk flest, der du får relativt god ytelse til en hyggelig pris. Spesielt har den integrerte grafikken vært vesentlig bedre enn tilsvarende fra Intel.

Nå har AMD gjort kjent at Kaveri vil støtte alle de nye teknologiene som AMD har sluppet i den senere tid. Det innebærer blant annet felles CPU og GPU minne, TrueAudio, DirectX 11.2, Mantle og HSA (heterogeneous system architecture).

Fra før er det kjent at Kaveri vil ha to Steamroller-moduler, med to prosessorkjerner i hver, for totalt fire prosessorkjerner i enheten.  Videre vil det være én FPU-enhet, og én MMX-enhet. Grafikken blir tatt hånd om av den nye Radeon R7-arkitekturen, med 512 streamprosessorer, eller åtte GCN-moduler.

Særegen minnehåndtering

Minnekontrolleren i Kaveri fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Denne er delt slik at den henter og sender data både til x86-kjernene, men også til GCN-modulene. Siden enhetene deler minne bortfaller behovet for å kopiere data fra et minnesett til et annet, og da kan man spare både tid og ressurser. Så snart en av GCN-modulene får en oppgave fra CPU-en, så kan GCN-modulen hente dataene den skal behandle rett fra der CPU-en lagret dem.

De første Kaveri-enhetene vil komme til FM2+-sokkelen, og ved en senere anledning vil de også dukke opp til bærbare datamaskiner, servere og andre enheter.

AMD-produkter kommer i flere produkter fremover:
Både Xbox og Playstation vil bruke AMD – men helt like er de ikke »

(Kilde: Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen