Slik ser det ut: Radeon HD 7990 (Bilde: AMD)

AMD har vist frem sin nye toppmodell

Skjermkortet Radeon HD 7990 eksisterer faktisk.

Helt siden AMD slapp sitt første skjermkort i Radeon HD 7000-serien har det vært snakk om et tokjernet kort fra selskapet. Selv AMD sa at «Radeon HD 7990» var i planene, men nå har det gått over ett år og kortet er enda ikke på markedet.

I august gikk kilder hos selskapets partnere ut og sa at kortet rett og slett ble innstilt. Årsaken skal være at AMD ikke ville slippe kortet på markedet, da det hadde for høyt strømforbruk og for høy varmeutvikling til å konkurrere med Nvidias GTX 690.

Nå ser det imidlertid ut til at det endelig kommer. En rekke medier verden over melder nå at AMD har vist frem skjermkortet offisielt, på spillutviklerkonferansen GDC som pågår i San Francisco denne uken.

To HD 7970 i ett

Det finnes foreløpig lite informasjon om det nye skjermkortet, foruten at det vil bestå av to Radeon HD 7970 GHz Edition-kjerner på ett og samme kretskort. Under presentasjonen på GDC skal AMD bare ha vist frem kortet, fortalt hva det er og at det skal være særs stillegående.

Bildene av kortet viser at det kjøles ned at hele tre vifter, pakket inn i et kabinett som vil ta opp to ekspansjonsspor i kabinettet ditt. Kortet har to 8-pins PCIe-kontakter for å få nok strøm.

Toppbilde i denne saken er det eneste AMD har sluppet som offisielt grafisk materiell. Kortet ser ut til å ligne på AMDs proffkort «FirePro W9000». Tidligere er det spekulert i om HD 7990 og Firepro W9000 kan være tilnærmet samme produkt.

Flere har kommet i forkjøpet

AMD har så langt brukt lang tid på å få dette skjermkortet ut til markedet, og det er trolig fortsatt noen måneder til det faktisk kommer i butikk. I mellomtiden har en rekke produsenter tatt saken i egne hender, og laget uoffisielle versjoner av HD 7990. Powercolor har selv laget et kort de har kalt Devil 13, mens Asus tidligere i år slapp monsterkortet ROG ARES II Radeon HD 7970 GHz x 2.

Med resultatene til disse kortene tatt i betraktning, har Radeon HD 7990 potensialet til å bli det raskeste skjermkortet på markedet.

Nøyaktig når HD 7990 blir tilgjengelig for salg er ikke kjent, men det ryktes at det kan skje på den store Computex-messen i Taiwan, som åpner dørene i begynnelsen av juni.

Vi har testet monsterkortet til Asus, som kan være veldig likt HD 7990:
Det er et skjermkort som gruser konkurrentene »

(Kilde: PCWorld.com, Hot Hardware, Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen