TEST: AMD FX-8120

Test AMD FX-8120

(Bilde: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Råsterk prosessor – men bare på papiret

Den koster bare 1200 kroner, men vi ville aldri betalt mer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konklusjon

AMD FX-8120 med sine åtte prosessorkjerner og basefrekvens på 3,1 GHz, med turbofrekvenser opp til 4 GHz, ser på papiret ut som en skikkelig kraftplugg. Med en prislapp på en drøy tusenlapp, kan FX-8120 virke som et kjempekjøp om du er på jakt etter en ny prosessor.

Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

Som vi også så da vi testet AMDs toppmodell FX-8150 i fjor, leverer Bulldozer-arkitekturen lav ytelse i forhold til prosessorens arbeidsfrekvens. I praksis betyr dette at Intels modeller med Sandy Bridge- og Ivy Bridge-arkitektur, som har færre kjerner, mindre cache og lavere arbeidsfrekvenser, ofte leverer høyere ytelse enn Bulldoser-arkitekturen. I flere av våre ytelsestester klarte FX-8120 heller ikke å hamle opp med AMDs egne sekskjernemodeller i den utgåtte Phenom II-serien. Ved belastning bruker åttekjernene fra AMD dessuten langt mer strøm enn konkurrentene fra Intel.

Nå skal det riktignok sies at AMD FX-8120 har mer krefter under panseret enn våre ytelsestester uttrykker. Det er nemlig mange programmer som ikke utnytter så mange kjerner særlig godt. Har du planer om å bruke programmer som har god nytte av så mange kjerner, som bildebehandlingsprogrammet Photoshop, kan derfor AMD FX-8120 være et godt og prisgunstig valg.

AMD FX-8120 har dessuten gode muligheter for overklokking, og kan overklokkes både via økning av systemets bussfrekvens, og økning av prosessorens multiplikator. Med relativt enkle grep ble arbeidsfrekvensen på vårt testeksemplar skrudd opp til 4,5 GHz, som er en overklokk på hele 45 prosent. Når du overklokker AMDs åttekjerne må du imidlertid belage deg på høyt effektforbruk og mye varmeutvikling, som krever en skikkelig kjøleløsning. Intels modeller i samme prisklasse er svært begrenset når det kommer til overklokking.

Det er prisen og mulighetene for overklokking som redder AMD FX-8120 fra å dømmes nedenom og hjem. Med priser fra 1200 kroner er prosessoren rett og slett skrekkelig billig. Har du allerede en heftig kjøleløsning liggende, har planer om overklokking og hovedsaklig bruker programmer som drar nytte av mange kjerner, kan AMD FX-8120 anbefales. For vanlig og variert bruk bør du heller velge en APU-modell for AMDs FM1-plattform eller en Intel-prosessor for LGA1155-plattformen. Prosessorer for sokkel FM1 og LGA1155 har dessuten kurante integrerte grafikkløsninger.


+ Pris
+ Overklokkingsvennlig


- Jevnt over litt laber ytelse
- Høyt effektforbruk og stor varmeutvikling
- Ingen integrert grafikk

Er du på jakt etter prosessor? Sjekk ut våre prosessoranbefalinger »

AMD FX-8120

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen