Amazon tar opp kampen med Apple TV

Amazon tar opp kampen med Apple TV

Intern kilde røper at multimedieboks er på trappene.

Hvis du rusler gjennom et gjennomsnittlig norsk boligområde en helt dagligdags kveld, er det blåaktige skjæret fra TV-er gjennom vindusrutene et såpass ordinært syn at det ikke engang er særlig oppsiktsvekkende. Dette er markedet som Internetts største nettbutikk, Amazon, nå har tenkt å erobre med en ny multimedieboks.

At nettkjempen vil inn i stua er ikke vanskelig å forstå, siden folk flest bruker nesten like mange timer henslengt foran skjermen som antallet de befinner seg på jobb. Lenge har det lukrative markedet for multimedieløsninger for TV-en vært dominert av Apple TV, med gjesteopptredener fra Boxee Box, men i det siste har konkurransen tatt seg opp.

Årevis i hemmelighet

Det er ikke mange ukene siden den spennende Samsung HomeSync dukket opp på markedet, men siden Samsung både produserer smarte TV-er og andre høyteknologiske dingser var ikke dette en stor overraskelse. Amazons eneste erfaring med maskinvare, til sammenlikning, er fem års historikk med lesebrettet Kindle.

Ifølge Bloomberg, som først rapporterte om saken, er imidlertid planene om en multimedialøsning til TV-en noe Amazon har syslet med i en årrekke. Hos Lab126, selskapets hemmelige laboratorier i byen Cupertino, skal utviklere ha lekt med å bygge enheter som kan kobles til TV-apparater i lengre tid.

Lab126 profilerer seg utad som et selskap som lager håndholdte enheter, med fokus på enkelhet i bruk og trådløs tilkobling. Hvorvidt Amazons kommende TV-boks vil bygges på de samme prinsippene er uvisst, men staben som arbeider med produktet inneholder navn som indikerer at sluttproduktet vil kunne gå skikkelig i strupen på dagens modeller.

Erfaren gjeng

Ifølge Bloombergs anonyme kilder ledes nemlig prosjektet av Malachy Moynihan, som tidligere har hatt en direktørstilling i Cisco, og arbeidet med deres videosatsinger. Moynihan har også jobbet for Apple i en årrekke mens selskapet kun bygde PC-er.

Sammen med seg hos Lab126 – som de siste månedene har ansatt flere hundre nye personer, og i skrivende stund har rundt 250 ledige stillinger på nettsidene sine – har han blant annet Andy Goodman, en tidligere ingeniør hos TiVo og Vudu, og Chris Coley, som har vært maskinvarearkitekt for ReplayTV. Med en såpass erfaren gjeng virker det som Amazon er godt rustet for kampen om stua di.

I tillegg tilbyr selskapet allerede i dag filmutleie, og har ifølge Bloomberg trapper kraftig opp på sine egne videosatsinger. Tidligere denne uken lanserte Amazon flere pilot-episoder for egenproduserte serier, og har sikret seg flere eksklusive avtaler for strømming av suksessfulle TV-serier fra andre

Vever sammen teknologi

Amazon eier dessuten iMDB, verdens største informasjonsportal for TV, film og serier. For et halvt år siden introduserte Amazon og iMDB sammen en funksjon kalt «X-Ray», for kunder som leide filmer til sin Wii U eller til Kindle Fire-lesebrettene.

Ved å trykke på skjermen kunne man med X-Ray blant annet finne ut hvilke andre filmer en skuespiller på bildet hadde vært med i. Nylig ble denne funksjonaliteten utvidet til TV-serier også, og funksjonaliteten omfatter både egenprodusert og annet innhold.

Med et stort utvalg av innhold på plass, så vel som en ekstremt velutviklet infrastruktur, erfarne utviklere og et sterkt merkenavn, ser det ut som ryktene om at den ikke navngitte multimedieboksen kommer i løpet av året kan stemme.

Strømmer inn i fremtiden

Hvorvidt den kommer til Norge er imidlertid helt i det blå, og Amazon har ikke valgt å satse spesielt tungt her oppe i nord med andre produkter. Et annet uavklart spørsmål er hvordan en satsing som dette vil påvirke tilbudet av serier som blir tilgjengelig på andre tjenester, som HBO og Netflix.

Netflix forklarte nylig at de gjerne kjøper inn lisenser for filmer og serier for store regioner av gangen. Dersom Amazon da får skaffet seg en verdensomspennende enerett til en serie, kan det bety at andre aktører ikke vil kunne vise denne serien i Norge, uavhengig av om Amazon kommer hit eller ikke.

Nå kan du lese denne saken:
Netflix vil endre på opphavsrettsbransjen »

(Kilder: Bloomberg, pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen