Det enorme uret blir over 150 meter høyt og er fullstendig mekanisk.
Det enorme uret blir over 150 meter høyt og er fullstendig mekanisk. (Foto: Twitter)

Amazon-sjefen bygger en klokke som skal vare i 10 000 år

Nå har Jeff Bezos sluppet en video av den gigantiske klokken.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Pengesterke aktører i teknologibransjen har en tendens til å finne på sprø påfunn, og det gjelder også Amazon-sjefen. Jeff Bezos har nemlig bidratt til byggingen av intet mindre enn en klokke som skal vare i 10 000 år, og nylig meldte han på Twitter at konstruksjonen offisielt har startet.

Den spesielle innretningen har fått det talende navnet 10,000 Year Clock og er et digert, mekanisk ur som skal bygges inn i et fjell i et øde område i det vestlige Texas. Området eies av Bezos, som også har spyttet inn penger for å realisere prosjektet.

Tikker en gang i året

Det dreier seg riktignok ikke om et vanlig ut som viser minutter, sekunder og timer. I stedet vil klokken kun «tikke» én gang hvert år, med en viser som flytter seg hvert århundre og en gjøk som dukker opp én gang hvert årtusen.

Uret er ment som et slags symbolsk monument som skal inspirerer mennesket til langsiktig tenkning og de store spørsmålene som angår sivilisasjoner og ikke bare den umiddelbare nåtiden. 

Innretningen er en ganske diger sak som måler 500 fot i høyden, som tilsvarer cirka 152 meter. Den er fullstendig mekanisk og uten skjøre deler, slik at den kan vare lengst mulig og kan klare seg med minimalt med menneskelig vedlikehold. Uret drives ifølge Bezos av termiske sykluser, temperaturforskjellene mellom dag og natt, uten at detaljene rundt dette er klare.

Det har tatt flere år å designe og planlegge det monstrøse uret, og først nå er det altså klart for bygging. Akkurat når det vil stå ferdig er ennå uvisst. Mer informasjon om prosjektet kan du finne på hjemmesiden.

Amazon har også lansert verdens første automatiserte butikk: Amazon Go lar deg bare ta varene dine og gå »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen