Amazon har lansert en høyteknologisk butikk hvor du bare kan ta varene dine og gå

Amazon Go kan bli fremtidens dagligvarebutikk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For et par år siden meldte vi at nettbutikkgiganten Amazon hadde planer om et nytt butikkonsept hvor man bare kan ta varene sine og gå, takket være avansert teknologi. Konseptet har vært i betatesting siden den gang, og nå melder BBC at butikken har åpnet.

Amazon Go, som den høyteknologiske butikken heter, ligger i byen Seattle i den amerikanske delstaten Oregon, og køene var lange da butikken endelig åpnet dørene for offentligheten på mandag.

Slik ser butikken ut fra utsiden. Foto: Amazon

Det nye butikkonseptet fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken. Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og annen «kunstig intelligens»-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Ingen kassaapparater eller køer

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen.

Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen. Bilde: Amazon

Butikken har med andre ord verken kassaapparater eller køer, men som selskapet presiserer på sine nettsider finnes det menneskelige medarbeidere i butikkene som blant annet fyller hyllene, bistår kundene og tilbereder ferske matvarer. Selve butikken er på 167 kvadratmeter.

Amazon har ikke selv sagt noe om hvor pålitelig og presist systemet er, men som BBC melder forsøkte en journalist å teste systemet ved å «stjele» et par varer ubemerket. Dette gikk ikke, og varene ble lagt til handlekurven, som kan indikere at teknologien er ganske stødig.

Det er ennå uvisst om og når konseptet skal spres til andre land, men som vi meldte i mai i fjor har Amazon søkt om varemerkeregistrering for Amazon Go hos myndighetene i Storbritannia og i EU. I hvilken grad Norge står for tur er riktignok uvisst, men dette indikerer i alle fall at butikkene kan komme vesentlig nærmere.

Amazon har også begynt å levere pakker med droner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen