Amazons nye butikk lar kundene ta varene sine og gå igjen. Nå kommer konseptet kanskje snart til Europa.
Amazons nye butikk lar kundene ta varene sine og gå igjen. Nå kommer konseptet kanskje snart til Europa. (Bilde: Amazon)

Amazon har lansert butikk hvor du bare kan ta varene dine og gå – nå kommer de kanskje til Europa

Butikkene som kun styres av kunstig intelligens kommer nærmere.

I desember i fjor skrev vi om et nytt, høyteknologisk dagligvarebutikk-konsept fra nettbutikkgiganten Amazon hvor kundene bare kan ta varene og gå – helt uten kassaapparater og køer. Som blant andre The Verge skriver kan konseptet nå komme til Europa.

Amazon har nemlig søkt om varemerkeregistrering for sitt nye butikkonsept, kalt Amazon Go, hos myndighetene i Storbritannia og i EU. I hvilken grad Norge står for tur er riktignok uvisst, men dette betyr i alle fall at butikkene kan komme vesentlig nærmere.

Bruker avansert kunstig intelligens

Selskapet har i samme slengen også søkt europeiske myndigheter om å få enerett på bruk av fire slagord som skal brukes til å markedsføre butikkonseptet, deriblant «ingen kø, ingen utsjekking» og «hver kø er en defekt». Fokuset ligger altså på køståingen, som Amazon Go er ment å kurere.

Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen.
Appen holder kontroll på hva du har handlet i en virtuell handlevogn, og belaster deg automatisk via Amazon-kontoen. Foto: Amazon

Det nye butikkonseptet fungerer ved at kundene benytter en egen Amazon Go-applikasjon på mobilen for å få tilgang til butikken. Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer og «deep learning»-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen.

Ligner på selvkjørende bilteknologi

Butikken har med andre ord verken kassaapparater eller køer. Amazon redegjør ikke i detalj for teknologien som registrerer varene, men ifølge selskapet dreier det seg om en teknologi som ligner på den man finner i selvkjørende biler. Dermed skulle den altså være ganske pålitelig og presis.

Det finnes for øvrig allerede lignende konsepter i Europa. I mars i fjor meldte vi om en butikk som Sverige som også er helt ubemannet ved hjelp av en mobilapp. I den butikken må man imidlertid skanne varene med mobilen, noe man altså ikke trenger med Amazons nye konsept.

Under kan du se en introduksjonsvideo til butikken.

Nå har Amazon også begynt med pakkelevering med droner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen