Alvorlige nettangrep på vei

DNS-systemet er systemet som oversetter tekstlige maskinnavn, slik som www.programmer.no, til en tilsvarende IP-adresse; 194.24.252.205. Systemet fungerer ved at man har 13 såkalte rottjenere, som kan videreformidler informasjon om domenenavnene til andre navnetjenere lengre nede i hierarkiet. Når din datamaskin spør din navnetjener om hva IP-adressen til www.programmer.no er, så vil navnetjeneren sende forespørselen videre oppover i hierarkiet, helt frem til svaret blir funnet. Navnetjeneren vil så mellomlagre svaret dersom noen spør igjen.

Angrepet ble utført ved å bruke DNS-rekursjon, en mulighet som er slått på på svært mange av verdens navnetjenere. Rekursjon gjør at navnetjeneren du spør om å gjøre et oppslag, først spør rottjenerne, som jobber seg nedover treet til den finner maskinen du spurte etter. Slike rekursive oppslag fører til svært stor belastning på både navnetjenerne og nettet, som kunne vært unngått.

Ved å sende UDP-pakker med falske avsender-IPer til navnetjeneren, vil all trafikken som blir generert fra navnetjenerne bli sendt til den IP-adressen. Siden svaret på en DNS-spørring er mange ganger større en selve spørringen, vil massive mengder data bli sendt til datamaskinen du ønsker å angripe.

Det er mulig å slå av DNS-rekursjon på navnetjenere uten store problemer, men mange navnetjenere kjører med dette slått på som standard. Angrepene til nå i år, har benyttet seg av over 6% av de tilgjengelige navnetjenerne på nettet, og angrepene toppet seg på 8Gbps mot en enkelt datamaskin. I løpet av få uker har sikkerhetsselskaper sporet over 1500 slike angrep, og mange frykter at dette kan bli en vanlig angrepsmåte om eierne av navnetjenerne ikke sikrer dem skikkelig.

Kilde: Associated Press

Kommentarer (9)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen