Alternativ til speilfrefleks fra Samsung

På en messe i Beijing for et par uker siden viste Samsung fram et kamera som lovet mye. Men Samsung var lite villige til å oppgi spesifikasjoner eller la journalister publisere bilder. Nå er denne informasjonen sluppet, og vi kan presentere et sjeldent spennende kamera for dere.

Alternativ til speilrefleks
Dette er ikke et lommekamera. Dette er beregnet på brukere som vil ha all funksjonalitet og alle muligheter, og som ikke ønsker seg et speilreflekskamera. Hvis du ønsker å ta opp video, eller bruke skjermen som søker, så er et speilreflekskamera utelukket. Selv om kameraet ikke er lite, så blir det ganske kompakt når man tenker på objektivet dette kameraet er utstyrt med. 15x optisk zoom, med brennvidder tilsvarende 28-420mm, og lysstyrke på f/2,2-4,6 er vel det råeste vi noen gang har sett.

Se større bilder i produktguiden

Stor skjerm
Skjermen på dette kameraet er på 3,5 tommer, og den største vi har sett til nå. I tillegg er det en skjerm på toppen av kameraet, som enten kan vise informasjon om kameraets innstillinger, eller det kan vise søkerbildet. Det siste gjør at du kan bruke den som sjakt-søker, noe som kan være veldig praktisk noen ganger. Vi vet ingenting om kvaliteten på verken skjerm eller elektronisk søker, men begge har oppløsning på 235000 punkter. For søkeren er dette bra. For skjermen er det ganske gjennomsnittlig punkttetthet. Vi har sett kameraer med en tredel av skjermstørrelsen, med den samme oppløsningen.

Siden kameraet har elektronisk, og ikke optisk søker, og heller ikke har utskiftbar optikk er det ikke et speilreflekskamera. Men Rune Reiersen, Markedssjef hos den norske importøren Knut Aronsen AS, sier at med det zoom-omfanget dette kameraet har, og med en makrofunksjon som lar deg fokusere ned til 3cm på full tele, trenger man ikke utskiftbar optikk. Fokusering ned til 3cm er ikke spesielt i seg selv, men på full tele er det meget uvanlig. Når man har så stor tele tilgjengelig som dette kameraet gir, er mulighetene for spektakulære makrobilder absolutt til stede.

Se større bilder i produktguiden

Bedre enne speilrefleks?
Kameraet er utstyrt med gode manuelle og automatiske funksjoner. Du har full kreativ kontroll med dette kameraet, og i så måte står det ikke tilbake for et speilreflekskamera. Men det er naturligvis en del ting som skiller. Mangelen på en optisk søker vil mange se som et minus. Ingen elektronisk søker vi har sett har kommet i nærheten av søkeren på et vanlig speilreflekskamera. Selv om objektivet er meget funksjonelt, og dekker de aller fleste behov, vil det nok være de som ønsker seg flere muligheter, og ønsker å kunne bytte optikk. Sensoren på dette kameraet er av samme størrelse som på Sony F828 og Canon Pro1. Det vil si vesentlig mindre enn på speilreflekskameraer. Det medfører mer bildestøy, og stiller store krav til optikken for å få samme bildekvalitet.

I Pro815s favør bør vi nevne at det ikke finnes noe i nærheten av et slikt objektiv til speilreflekskameraer, og at det er mulighet for å ta opp video, samt bruke skjermen som søker.

Se større bilder i produktguiden

Men all denne fleksibiliteten og funksjonaliteten tar plass, og kameraet er ikke lite. Det måler 13,2 x 8,7 x 5,3cm (BxHxD). I tillegg kommer objektivet. Vekten er 850g, altså vesentlig mer enn de minste speilreflekskameraene med et enkelt objektiv. Prisen er forventet å ligge på ca 8000,- kroner, som også er sammenliknbart med noen speilreflekskameraer.

Dette er med andre ord et kjempekamera på flere måter. Hvis du ønsker deg en kraftpakke med store muligheter, men ikke ønsker kostnaden eller vekten på god optikk til speilreflekskameraer, er det et meget spennende alternativ. Men er det en speilrefleksdreper? Vi tror ikke det. Nå har speilreflekskameraene kommet så langt ned i pris, at de blir direkte konkurrenter til Samsung Pro815. Dette vil vær et godt alternativ for mange, men det truer på ingen måte speilreflekskameraet.

Kameraet ventes på markedet i august.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen