Alt om Qteks nye

Den taiwanske produsenten HTC har de siste årene vært Microsofts viktigste allierte i kampen om mobilmarkedet, og har siden Smartphone ble lansert i fjor levert to av de mest populære mobiltelefonene på markedet basert på operativsystemet - kjent som henholdsvis Orange SPV og SPV E100.

Her til lands kom HTCs telefoner først i vår, og da under aliaset Qtek. Vi kunne allerede i april bringe den første testen av Qtek 7070, som lenge har vært den eneste mobiltelefonen her til lands med Microsoft operativsystem, og selskapet har også vært representert med den telefoni-utstyrte PDAen Qtek 1010.

Nå er den neste generasjonen med produkter klare for det norske markedet, kjent som henholdsvis Qtek 2020 og Qtek 8080, og vi har som første publikasjon fått se gjennom den offisielle dokumentasjonen og de fulle spesifikasjonene.

Qtek 8080 er en oppgradert versjon av 7070, som blant annet skal inkludere et innebygget kamera som erstatter det eksterne kameraet som følgte med forgjengeren. Det nye kameraet tar bilder i opp til 640x480 pikslers oppløsning, såvel som MPEG-video, og vil ha mulighet for å sende materiale avgårde ved hjelp av den nyimplementerte MMS-støtten til 8080 eller via e-post.

En annen velkommen nyhet i 8080 er den integrerte Blåtann-støtten. Dette vil muliggjøre trådløs synkronisering av data og dokumenter mot PDAer, datamaskiner og andre enheter med den rette støtten, såvel som å muliggjøre bruk av trådløse headsett og annet av trådløst utstyr. Dette alene burde øke nytteverdien til 8080 betraktelig sammenlignet med den Blå-tannløse forgjengeren.

Også når det kommer til programvare har den nye Qtek-modellen en del nyheter på lager, med implementeringen av 2003-versjonen av Windows Mobile Smartphone som den største. Nyheter her er blant annet en innebygget filutforsker og versjon 9 av Windows Media Player, som skal ha støtte for den nyeste generasjonen av WMA og WMV-filer og deres høye kompresjonsrate.

     
Kolonnevisning (t.v) gir mer oversikt når du surfer

Internet Explorer har også fått seg en solid overhaling, inkludert en ny løsning for visning av nettsider, som trolig er "lånt" fra den norske nettleseren Opera. Mens man tidligere har måttet se nettsteder på samme måte som man ser på en ordinær PC-skjerm, noe som med en skjerm-oppløsning på 176x220 piksler selvfølgelig betyr usedvanlig mye scrolling i alle retninger, kan man nå stable hele siden oppover i én kolonne for dermed å få adskillig bedre oversikt.

Nettleseren har også fått støtte for det meste av nyere teknologi. HTML 4.01, XHTML, CSS og Javascript 5.5 for å nevne noe. Nytt er også støtten for versjon 2.0 av WML, som gjør det mulig å surfe på de neste generasjons WAP-sidene som har begynt å dukke opp på nettet. Det skal dessuten endelig være på plass støtte for flere e-post kontoer, noe som var en prekær mangel ved 7070.

Smartphone 2003 har også undergått en rekke omfattende endringer under skallet, da Microsoft nå har portert operativsystemet over til CE .NET-platformen. Dette skal ha resultert i en vesentlig forbedring av hastigheten, og grensesnittet skal nå være adskillig mer responsivt - til tross for at Qtek 8080 fremdeles er begrenset til den samme 133 MHz OMAP-prosessoren som 7070.

Minnestørrelsen på 8080 forblir den samme som vi så i 7070, med 32 MB RAM hvorav i overkant av 10 MB skal være tilgjengelig for brukeren fra fabrikken. Enheten kommer dessuten med den samme SDIO-slotten som forgjengeren, som både lar deg legge til opptil 1 GB med ekstra lagringskapasitet utover det interne minnet eller ekstra funksjonalitet som 802.11 WLAN.

Designmessig er det heller ikke mange endringer ved den nye Qtek-modellen, som med sine dimensjoner på 120 x 50 x 22 mm er hakket høyere og bredere enn 7070. Telefonen er dessuten 3 gram tyngre, med en vekt på 130 gram. Ellers skal HTC nå ha fått implementert en ny styrepinne, som skal være mer stabil og lettvint i bruk enn den noe vinglete styrepinnen man fant i 7070.

Da vi snakket med Qtek-ansvarlig hos Dangaard Telecom, Øyvind Lundbakk Pedersen, kunne han fortelle at 8080 både vil komme med støtte for æøå og norsk T9-ordliste når den lanseres en gang i desember eller januar. Selskapet er med andre ord ikke innstilt på å gjenta fadesen med 7070, som enda ikke har fått på plass denne støtten - nærmere ett år etter lansering.

Vi har fått tatt opp en kort video av Qtek 8080 (WMV, 1122 KB).

Den andre modellen på vei fra Qtek er Qtek 2020, som er enheten kjent som O2 XDA 2 under nytt navn. Dette vil i mye større grad være en PDA-orientert enhet, som blant annet vil være utstyrt med trykkfølsom skjerm og en rekke forskjellige planleggings-funksjoner, men som også kommer med integrert mobiltelefoni og støtte for surfing på nettet med høyhastighets GPRS Klasse 10.

Den nye enheten byr på en rekke nyheter i forhold til forgjengeren Qtek 1010, bedre kjent som O2 XDA, inkludert et innebygget kamera med 640x480 pikslers oppløsning, støtte for Blåtann og trippelbånd. Disse tre funksjonene alene gjør dette til et av de mest interessante hybridproduktene på markedet i dag, og Qtek 2020 burde utvilsomt finne et marked blant proffbrukere og andre segmenter med høye krav til teknologi.

Skjermen til den nye enheten beholder den 240x320 pikslers oppløsningen vi har sett i de aller, aller fleste Pocket PC-baserte enheter de siste årene, men klarer nå å spytte ut bilder i 65000-fargers fargedybde. Den skal dessuten være av den transflektive sorten, som byr på et adskillig mer kontrastfylt og klart skjermbilde enn de reflektive skjermene som brukes i eldre produkter.

Den 206 MHz StrongARM-prosessoren fra Qtek 1010 har blitt byttet ut til fordel for en 400 MHz XScale-prosessor, som skal gi betydelig bedre ytelse i applikasjoner og multimedia. Størrelsen på det innebygde minnet har dessuten blitt oppgradert til 128 MB, og skal kunne bygges ut videre ved hjelp av ekspansjonskort i SD-kort og MMC-format.

Qtek 2020 vil i likhet med 8080 ha en SDIO-slott, som muliggjør bruk av SD-kort med ekstra funksjonalitet. De første kortene med støtte for 802.11 trådløse nettverk skal allerede være brukt sammen med Qtek 2020, ifølge Pedersen, og drivere for Qtek 8080 skal være under utvikling i skrivende øyeblikk. De nye WLAN-kortene vil dessverre ikke virke sammen med den eldre modellen 7070.

Vi har fått tatt opp en kort video av Qtek 2020 (WMV, 2829 KB). Her får du se to av WLAN-kortene som kan brukes sammen med enheten - henholdsvis Sandisk SD WiFi Card og SocketCom SDIO Wireless LAN Card, som begge lanseres i Europa i løpet av fjerde kvartal. Til sist vises SocketCom SDIO In-Hand Scan Card, som er et kort med innebygget strekkode-scanner.

Pedersen nevner avslutningsvis at de kommende produktene skal kunne kjøpes hos blant andre Idedata, Telehuset og Nordialog ved lansering, og at de vil ligge på et noe høyere prisnivå enn det Qtek 1010 og Qtek 7070 ligger på i dag.

Alt i alt er vi meget spente på hva vi har i vente fra HTC/Qtek de neste månedene, og vi vil selvsagt komme tilbake med en grundigere test av Qtek 2020 og Qtek 8080 så snart de første modellene kommer ut på markedet.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen