Alt om Iphone 3G

Iphone 3G

Størrelse: 11,55 x 6,21 x 1,23 cm, 133 gram
Skjerm:
3,5 tommer, 480 x 320 piksler, 16 M farger, trykkskjerm
Mobilnett:
UMTS 850, 1900, 2100 MHz, GSM 850, 900, 1900, 1800 MHz
Internettilkobling: HSDPA (super-3G), Edge, Wi-fi 802.11.b/g
Internt: Bluetooth 2.0+EDR, USB 2.0, AGPS
Minne: 8 GB eller 16 GB internminne, ikke utvidbart.
Kamera:
2 megapiksler, ikke autofokus
Multimedia: Lyd: AAC (DRM), MP3, MP3 VBR, Audible 1-3, Apple Lossless, AIFF, WAV, Video: H.264, MPEG-4.
Mediautganger:
3,5 mm minijack, TV-utgang, Ipod-dock.

Batterilevetid: Hviletid:
300 timer, Taletid 2G: 10 timer, Taletid 3G: 5 timer, Surfing: 5-6 timer, Video: 7 timer, Musikk: 24 timer

Iphone 3G

Størrelse: 11,55 x 6,21 x 1,23 cm, 133 gram
Skjerm:
3,5 tommer, 480 x 320 piksler, 16 M farger, trykkskjerm
Mobilnett:
UMTS 850, 1900, 2100 MHz, GSM 850, 900, 1900, 1800 MHz
Internettilkobling: HSDPA (super-3G), Edge, Wi-fi 802.11.b/g
Internt: Bluetooth 2.0+EDR, USB 2.0, AGPS
Minne: 8 GB eller 16 GB internminne, ikke utvidbart.
Kamera:
2 megapiksler, ikke autofokus
Multimedia: Lyd: AAC (DRM), MP3, MP3 VBR, Audible 1-3, Apple Lossless, AIFF, WAV, Video: H.264, MPEG-4.
Mediautganger:
3,5 mm minijack, TV-utgang, Ipod-dock.

Batterilevetid: Hviletid:
300 timer, Taletid 2G: 10 timer, Taletid 3G: 5 timer, Surfing: 5-6 timer, Video: 7 timer, Musikk: 24 timer
Iphone har blitt større siden sist.
Iphone har blitt større siden sist.

Apple lanserte ny Iphone i går, og det ble endelig klart at telefonen nå kommer med både 3G og GPS. Dette er oppgraderinger flere har ventet på.

Sjekk også:
Her er Iphone 3G »
Sammenligning mellom den gamle og den nye »
Spesifikasjoner: Iphone 3G 8 GB »
Spesifikasjoner: Iphone 3G 16 GB »

At telefonen får 3G betyr at den får raskere internettilkobling. Super-3G er på plass, noe som i teorien skulle bety at den kunne oppnå nedlastingshastigheter på flere megabit per sekund.

Hvor raskt er dobbelt så raskt?

Apple skriver imidlertid at telefonen nå er dobbelt så rask som før. Nøyaktig hva Apple mener med dette er noe uklart. Super-3G er nemlig mellom 18 og 36 ganger raskere enn Edge. Sannsynligvis er det opplevd hastighet det refereres til. Vi forsøkte å laste inn Amobil.no via Edge og super-3G, og opplevd hastighet på en Nokia E90 er omtrent dobbelt så rask med super-3G.

Sammenlignet med gamle telefoner

Under presentasjonen i går kveld ble det for øvrig hevdet at Iphone laster inn nettsider 36 prosent raskere enn Nokia N95 og Palm Treo 750. Begge disse telefonene er rundt halvannet år gamle, og nettstedet Pocketnow påpeker at resultatet muligens hadde blitt et annet dersom Apple sammenlignet Iphone 3G med nye modeller.

Dette er ett av punktene så må etterprøves når vi har telefonen i hende, men det skal nevnes at den gamle Iphone laster inn Amobil omtrent 35 prosent raskere enn Nokia E90 over Edge. Det er dermed ikke usannsynlig at lignende forhold gjelder for 3G-Iphone.

Hva den fortsatt mangler

Noen av punktene Iphone har blitt kritisert på er at den mangler MMS, noe så grunnleggende som å kopiere og lime inn tekst, og videoopptak med kameraet. Disse manglene ser foreløpig ut til også å være på den nye versjonen av telefonen.

I tillegg mangler støtte for videosamtale, selv om vi tviler på at det er mange som vil savne dette.

Bluetooth-funksjonen er etter alt å dømme ikke forbedret i forhold til på forgjengeren. Dette betyr at du i praksis bare kan bruke den til trådløst hodesett, og ikke til for eksempel trådløse stereohodesett.

Sær fleroppgavekjøring

Apple har også valgt å la være å gi telefonen ekte fleroppgavekjøring. I stedet har de gått for en løsning der tilbyderne av tredjeparts programvare må "vekke" programmer på telefonen din via en tjener hos Apple, som igjen kommuniserer med telefonen din. Dersom du da for eksempel kjører en MSN-klient i "bakgrunnen", må programleverandøren varsle Apples tjener når du mottar en ny lynmelding. Apples tjener vil igjen starte programmet på din telefon, slik at du kan lese meldingen.

I praksis betyr dette at du ikke kan kjøre flere programmer samtidig. I stedet vil telefonen starte og lukke ett og ett program. Apples begrunnelse for å gå for en slik løsning er at det vil sørge for at telefonen ikke blir treg og trekker mye strøm.

Fortsatt ikke Flash i Safari-nettleseren.
Fortsatt ikke Flash i Safari-nettleseren.

Argumentasjonen ville nok holdt mål for noen år siden, men sammenligner du med for eksempel en moderne Symbian-telefon er tregheter ikke et problem selv med mange programmer kjørende i bakgrunnen. Men Apples løsning er sannsynligvis snillere mot batteriet.

Fortsatt Flash-fri

Apple har lenge motsatt seg tanken på å tilby Flash i nettelseren. Og denne tanken holder de seg til. Dermed kan du ikke se Flash-innhold når du surfer på nettet, slik du kan på en rekke andre smarttelefoner. Flash-eieren Adobe har imidlertid tildigere sagt at de vil lage en Flash-spiller til Iphone, men detaljer rundt dette er foreløpig uklare.

Iphone 3G blir større

Iphone er en stor telefon, og 3G-versjonen blir ikke mindre. Faktisk har den vokst litt i både tykkelsen og bredden. Nettstedet Engadget Mobile, som har prøvd Iphone 3G, bemerker at telefonen føles tykkere.

Her har Apple altså beveget seg i motsatt retning i forhold til konkurrentene. Ett eksempel er HTCs nye Touch Diamond, som er vesentlig mindre enn Iphone 3G i alle retninger. Fysisk størrelse er dog en smakssak.

Snart kan du kjøpe nye programmer til telefonen.
Snart kan du kjøpe nye programmer til telefonen.
AGPS er også på plass. Dette gjør det mulig å bruke GPS-programmer av ymse slag.
AGPS er også på plass. Dette gjør det mulig å bruke GPS-programmer av ymse slag.

Det nye

Med Iphone 3G kommer en rekke nyheter utover at den har fått raskere internettilkobling over internett.

Baksiden av telefonen er nå i plast, i motsetning til den gamle som hadde metalldeksel bak. Baksiden av telefonen blir nå svart og buet. Utgaven med 16 GB minne kommer i tillegg med hvitt bakdeksel.

GPS

Den innebygde AGPS-mottakeren vil gjøre det mulig å bruke tjenester som Google Maps til å bestemme posisjon. Geomerking av bilder skal også være på plass. Dette gjør det mulig å legge til geografisk posisjon i bildene dine, slik at du kan plassere dem i et kart.

I tillegg har GPS-produsenten Tomtom allerede laget en versjon av sitt mobiltelefonnavigasjonssystem for Iphone. Dermed kan telefonen fint brukes til bilnavigasjon vil vi tro.

Nå kommer programmene

Sammen med GPS-program fra Tomtom kommer også et vell av nye programmer til telefonen. Programmene kan installeres på alle telefoner som kjører Iphone 2.0-programvaren. Denne blir levert med Iphone 3G, og de gamle telefonene kan oppgraderes til den nye versjonen.

Programmene skal selges gjennom Itunes, og vil bli tilgjengelige når Iphone 2.0 slippes i juli. Brukerne kan laste ned programmer rett til telefonen, men dersom programmet er større enn 10 MB må det lastes ned via Wi-fi eller via PC-en.

Bekymrede foreldre kan for øvrig legge til foreldrekontroll på Iphone 2.0. Denne gjør det mulig å filtrere vekk innhold i nettleseren, på Youtube og Itunes.

Endelig proffunksjoner

Apple frir også til forretningsbrukerne denne gangen. Et ankepunkt mot den opprinnelige telefonen var at den i praksis var ubrukelig for proffbrukere, siden det manglet støtte for Microsoft Exchange. Nå har Apple imidlertid vært på handletur hos Microsoft, og lagt inn Exchange-støtte i telefonene.

Det kommer også støtte for VPN, slik at Iphone-brukere kan opprette en sikker tilkobling mot bedriftens nettverk.

Les mer om bedriftsstøtten i Iphone »

Office på plass

Nå kan du også lese Office-dokumenter på telefonen. I tillegg støttes Apples egne Iwork-formater. Disse kan imidlertid ikke redigeres, slik som du kan på blant annet en rekke Windows Mobile-telefoner.

Apple har for øvrig laget en egen Exchange-lignende løsning kalt Mobile me. Denne synkroniserer kalender, bilder, kontakter og annet mellom datamaskinen din, telefonen, Ipod-en og annet. Alt synkroniseres mot en tjener hos Apple. I praksis blir det omtrent som Exchange for hvermannsen.

Du kan lese mer om Mobile me hos Hardware.no »

Støtte for flere språk

Når Iphone 2.0 blir tilgjengelig får telefonen støtte for en rekke nye språk, inkludert asiatiske tegn. Siden telefonen også får støtte for skriftgjenkjenning kan blant annet koreanske og japanske Iphone-brukere skrive tegn rett på skjermen.

Bedre batteri

Iphone 3G har også fått bedre batterilevetid enn forgjengeren. Mens gamleutgaven tilbyr 8 timer tale eller 10,5 dager hviletid, har 3G-varianten 10 timer tale i GSM-nettet og 12,5 dager hviletid. 3G-taletiden er 5 timer.

Ser vi slutten på aktiveringshackingen?
Ser vi slutten på aktiveringshackingen?

Fjerner aktiveringshullet

Ett av sprøsmålene mange har stilt seg i forkant av Iphone-lansering i Norge er hvorvidt Apple vil beholde sin eksisterende forretningsmodell. Denne går ut på at du kjøper telefonen i for eksempel en Apple-butikk, og deretter aktiverer den med et abonnement senere. Dette har åpnet for utstrakt opplåsing av telefonen og netto tap for både Apple og operatørene. Det er nemlig svært enkelt å hacke telefonen i stedet for å aktivere den.

Slutten på aktiveringshacken?

Nå viser det seg at Apple legger denne praksisen på hylla, til stor glede for operatørene vil vi tro. Heretter er du nødt til å tegne abonnement samtidig som du kjøper telefonen. Dermed er det trolig slutt på gråimport av telefoner fra USA for å hacke dem i Norge, siden den som kjøper telefonen uansett på binde den til et abonnement.

I Norge har vi andre regler enn de som gjelder i USA. Butikkene kan ikke nekte deg å kjøpe telefonen uten abonnement. Hva Iphone vil koste uten abonnement i Norge er foreløpig ikke kjent.

Hva blir prisen?

Prisen med abonnement og prisene på abonnementene den skal selge med er heller ikke kjent. Under presentasjonen i går ga Apple en pris på 1000 til 1500 kroner, men dette er ikke bekreftet av Netcom i Norge.

Siden norske operatører ikke kan binde privatkunder i mer enn ett år av gangen er det i så fall trolig snakk om tung subsidiering av telefonen dersom de oppgitte prisene skal gjelde også for Norge. Og i så fall blir det etter alt å dømme snakk om dyre abonnementer.

Fri nedlasting?

Ifølge IT avisen sier Apples pressetalsmann i Norge at abonnementet Iphone selges med inkluderer fri datatrafikk. Dermed betaler du ingenting ekstra for å laste ned e-post, surfe på nettet, eller laste ned programmer.

Denne opplysningen vil imidlertid ikke Netcoms kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus bekrefte. Hva som faktisk stemmer gjenstår derfor å se.

(Kilder: Gizmodo.com, Appleinsider.com, Endgadget.com, Apple.com, Gsmarena.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen