Alt om Canon EOS 20D

Se flere og større bilder i prisguiden

Canons offisielle pressemelding og fulle spesifikasjoner kommer på de neste sidene.

Utseendemessig ser Canon EOS 20D svært likt ut som EOS 10D, som nå er på vei ut av markedet.

På objektivfatningen har det imidlertid kommet en liten hvit prikk som markerer at kameraet også støtter objektiver med Canons EF-S fatning.

Blitsen løftes også noe høyere enn tidligere, slik at røde øyne ikke blir et like stort problem som på forgjengeren ved bruk av den interne blitsen. 20D har E-TTL II blitseksponering, en teknologi som er hentet fra EOS 1D Mark II. I følge Canon har blitseksponering hele tiden vært et problem på digitale kameraer, men med E-TTL II-teknologien skal blitseksponeringen for første gang være på nivå med filmbaserte speilrefleks.

Bak på kameraet ser man at bryteren som skrur på mulighet til å justere blenderåpning og eksponeringskompensasjon er forsvunnet. Denne bryteren er nå inkorporert i selve av/på-bryteren, som har fått et ekstra hakk til denne funksjonen. Dette er en ikke ubetydelig forbedring; mange nybegynnere har forsøkt å skru på selve kameraet med "feil" bryter.

Se flere og større bilder i prisguiden

I stedet har en ny joystick kommet på plass, som ene og alene har til funksjon å raskt kunne skifte fokuspunkt uten å ta blikket fra den optiske søkeren.

Kameraet har fått 9 fokuspunkter, og hastigheten på autofokusen skal ifølge Canon være vesentlig forbedret på det nye vidunderet, takket være en ny fokussensor og nye algoritmer. Nøyaktigheten på autofokusen skal også være forbedret.

Canon EOS 20D har fått en ny bildeprosessor av typen DIGIC II, den samme som finnes i Canon EOS 1D Mark II. Denne gjør kameraet vesentlig raskere enn tidligere. Oppstartstiden er fjernet helt; kameraet er klart til bruk 0.2 sekunder etter at man har skrudd det på. Utløserforsinkelsen er minsket fra 90 til 65 millisekunder. Til sammenlikning har Mark II 55 millisekunder.

Se flere og større bilder i prisguiden

Bildeprosessoren skal også mer presis automatisk hvitbalanse enn tidligere, og den generelle bildekvaliteten på 20D skal også være forbedret.

Den mest iøynefallende forbedringen er kanskje at kameraet har fått seriebildefunksjon med 5 bilder i sekundet, og hvis man tar JPEG-bilder kan man ta hele 23 bilder på rad. For å få til dette har lesingen av CMOS-brikken økt fra 2 til 4 kanaler, slik at denne prosessen går dobbelt så fort som tidligere. Mark II har til sammenlikning 8 kanaler.

Canon skriver i sin norske pressemelding at bufferminnet har økt, men det har vi vanskelig for å tro på. Bufferen kan nemlig bare ta 6 RAW-bilder med 8 megapiksler oppløsning, mens gamle 10D kunne ta 9 RAW-bilder med 6 megapiksler oppløsning. Vi vil tippe at bufferminnet er nøyaktig like stort på de to kameraene; i alle fall kan ikke bufferminnet være vesentlig større på 20D.

En god nyhet er at RAW+JPEG-funksjonen nå gir separate bildefiler, slik at man har ferdige bilder tilgjengelig rett fra minnekortet uten å måtte bearbeide RAW-filer i programvare.

20D har fått nytt speiloppheng, noe som har medført at raskeste lukkertid har økt til 1/8000 sekund. Speilet vippes også raskere tilbake igjen, slik at den såkalte blackouten har blitt mindre. Raskeste blitssynkronisering er 1/250 sekund.

Se flere og større bilder i prisguiden

At oppløsningen har økt fra 6 til 8 megapiksler høres vel og bra ut, men det at bildebrikken ikke har økt i fysisk størrelse kan gi grunn til bekymring. Canon hevder imidlertid at de har fått bukt med det potensielle støyproblemet, og at støynivået piksel for piksel er lavere på 20D enn på 10D! Teknikken som er brukt for å få til dette skal være den samme som ble introdusert på Mark II; og innebærer blant annet at mikrolinsene foran hvert bildepunkt har fått høyere kvalitet slik at mer lys treffer hver fotosensor. En ny elektronisk krets skal også bidra til mindre støy. Canon nevnte under presentasjonen av kameraet at tilsvarende teknikk på Mark II gir praktisk talt null støy opp til ISO 1000, og antydet at noe tilsvarende burde gjelde for 20D. Det vil si at ISO 800 kan vise seg å være fullt brukbar på kameraet.

Se flere og større bilder i prisguiden

Canon EOS 20D har fått en ny sort/hvitt-funksjon, med et utvalg av filtereffekter som skal emulere tradisjonelle filtre. Man kan også velge at sort/hvitt-bildene skal få en fargetone som f.eks. sepia.

Kameraet har fått USB 2.0 High Speed filoverføring, som det første kameraet fra Canon til nå. Filoverføringen til 10D er en av de tregeste på markedet, så det skal bli spennende å se forbedringen i praksis.

Den såkalte cropfaktoren er fremdeles 1.6, mange hadde nok ønsket seg en cropfaktor på 1.3 slik som på Mark II. Canon kommer imidlertid til å satse på 1.6 cropfaktor for amatørmarkedet i lang tid fremover, mens cropfaktorer på 1.3 og fullformats bildebrikker blir forbeholdt de profesjonelle.

Dette demonstreres tydelig av de to EF-S objektivene Canon lanserer i dag, som kun kan brukes på EOS 300D og 20D. Canon lanserer også en ny blits i dag, se egne saker.

Under presentasjonen av 20D fikk vi prøve både kameraet og de nye objektivene. Vi synes at den nye joysticken var litt plastikkaktig, og vi skulle gjerne sett at søkeren fikk 100 % dekning. Det er irriterende å ikke få helt nøyaktig utsnitt på bildene. Vi synes også at Canon kunne inkludert mer informasjon i søkeren tilpasset digitale kameraer.

Men det er likevel ingen tvil om at dette blir en killer. Prisen blir på nivå med dagens 10D (veiledende 15899), dvs. ca. 3000-4000 kroner mer enn Nikons D70. Den prisforskjellen tror vi at kameraet vil forsvare. Kameraet selges også i en pakkeløsning der man får med 18-55 mm objektivet til en tusenlapp mer, men dette objektivet må vel strengt talt sees på som en nødløsning.

Vi fikk ikke lov til å presentere bildene vi tok med kameraet, men siden 20D blir tilgjengelig allerede i september er det ikke veldig lenge til vi vil presentere en full test av kameraet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen