Guide

Alt du trenger å vite om Blu-ray

Gjennom historien har vi hatt flere teknologier som har hjulpet oss å kunne spille av filmer. VHS var lenge en trofast teknologi, før DVD etter hvert tok over med bedre bilde og lyd. Utviklingen har dog ikke stått rolig, og i takt med at flatskjermer har fått mulighet til å vise høyoppløst materiell, har også Blu-ray kommet inn på markedet.
Denne teknologien gir deg altså mulighet til å spille av filmer med en kvalitet som har opptil fem ganger flere punkter i bildet enn tidligere. I tilegg til at det er store forandringer i bildekvaliteten, har også lyden fått en oppussing. Nedenfor har vi samlet noen av artiklene rundt Blu-ray, der du blant annet kan få noen tips til hva du skal se etter når du kjøper deg en spiller.
Kort om Blu-ray
En tidlig form av teknologien ble allerede i 2000 vist frem på CEATEC-messen i Japan, men Blu-ray-spillere kom først på markedet i Norge rundt 2007. Med mye høyere oppløsning på filmen kommer også behovet for mer plass. Derfor rommer de nye Blu-ray-platene hele 25 Gigabyte per side (det kan potensielt være to sider på en Blu-ray-plate).
Blu-ray var dog ikke eneste teknologi på markedet som kunne gjengi filmer med høy oppløsning. Toshiba og NEC utviklet sin egen teknologi, kalt HD DVD, som måtte gi tapt for Blu-ray i februar 2008. Toshiba viste tidligere i år frem sin Blu-ray-spiller på IFA-messen i Berlin.
Ønsker du å lese mer om Blu-ray-teknologien og dens historie kan du klikke deg inn her.
Selger mer enn DVD i tilsvarende periode.
Selv om det fortsatt er et godt stykke igjen før Blu-ray tar igjen salgstallene til DVD, viser tall fra Elektronikkbransjen at teknologien allikevel selger bedre en DVD. Tallene er basert på salgstall fra de to respektive teknologienes salg de første to årene.
En av hovedgrunnene ifølge Wikipedia, til at Blu-ray slo ut HD DVD, var lanseringen av Sonys Playstation 3. Konsollen har vært i salg i Norge siden tidlig 2007 og innen året er omme forventes det å være solgt 200 000 PS3-er.


Slik kjøper du Blu-ray
Har du en flatskjerm som takler 1920 x 1080 punkter, også kjent som Full HD, kan den sammen med en Blu-ray-spiller gi deg en helt ny filmopplevelse.
Om du skal kjøpe deg en slik spiller, vil du kanskje komme over benevnelser som ikke ringer noen bjelle. Nedenfor kan du trykke på linken for å få en oversikt over hva du skal se etter når du kjøper en Blu-ray-spiller, og ikke minst hva de forskjellige funksjonene gir deg.
Tester og sniktitt
Det finnes utallige modeller å velge mellom på markedet, og vi har fått testen noen av disse. Under finner du en link, der vi har samlet noen av modellene vi har testet, og kanskje er en av disse noe for deg.
Klikk her for å lese test av fem Blu-ray-spillere.

Under den årlige IFA-messen i Berlin viser produsentene frem sinne kommende modeller, samt fremtidige konseptmodeller. Vi fikk kikket litt nærmere på en del nyheter, der i blant Philips sitt kommende flaggskip innen Blu-ray. Foruten denne fikk vi også prøvd Panasonics Blu-ray-spiller med opptaksfunksjon.
(Artikkelen ble første gang publisert i oktober)

Hva synes du om Blu-ray? Diskuter i forumet.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen