Alt du mister i Windows 10 kan erstattes med noe bedre
Teknofil
(Bilde: Niklas Plikk, Teknofil.no)

Alt du mister i Windows 10 kan erstattes med noe bedre

Her er våre beste tips.

Neste måned er det duket for Microsofts nye operativsystem - Windows 10. For første gang i historien vil det ikke koste en krone å oppdatere for tidligere Windows-brukere, og noe sier oss at det vil bli en rekordlansering for det amerikanske selskapet.

Windows 10 ser nemlig ut til å være akkurat det vi håpet at Windows 8 skulle være - et slags hybrid-operativsystem som har støtte for både berøring og tradisjonell mus- og tastatur-styring.

Derfor gleder vi oss:
7 ting du bør vite om Windows 10 » 

Men selv om Windows 10 har mye nytt å by på, er det også en håndfull ting som forsvinner. Dette skrev vi om for et par uker siden, i artikkelen «7 ting du mister i Windows 10».

Nå har vi laget en liste over gode alternativer til Windows 10, inspirert av noen forslag fra Addictive Tips,  som kan erstatte tingene du mister når du oppgraderer fra Windows 7 eller 8. 

Du mister: Windows Media Center
Erstatt med: Plex eller Kodi

Windows Media Center til venstre, Plex til høyre.

I Windows 10 har Microsoft valgt å fjerne det mediesenteret sitt, Windows Media Center. Men ikke vær redd, det finnes flere alternativer, og mange er bedre enn Microsofts halvdårlige forsøk på å lage et senter for alle mediefilene dine. 

Det beste alternativet du finner der ute er Plex. Dette programmet startet som en variant av det populære og åpne medieprogrammet XBMC, men er i dag noe langt, langt større. Plex kan installeres på omtrent alle plattformer, og finnes til både PC-er, mobiler, nettbrett, TV-er og spillkonsoller. Her kan du dele både filmer, serier, musikk og bilder, og du får tilgang til hele biblioteket ditt, uansett hvor du er. Du kan til og med dele hele mediebiblioteket ditt med andre venner som bruker Plex!

Plex er stappfullt av nyttige funksjoner, og det er helt gratis å laste ned. 

Last ned Plex » 

(Du trenger Plex Media Server til PC-en hvor du har alle mediefilene dine lagret, og for eksempel Plex Home Theatre på maskinen du vil spille av filene på)

Oppdatering: 

Som mange har kommentert og sendt e-poster om, er Kodi også et godt alternativ til Windows Media Center. Kodi var tidligere kjent som XBMC, og har blant annet støtte for å vise direkte TV og PVR-opptak. 

Du mister: DVD-film-støtte
Erstatt med: VLC

Windows DVD Player til venstre, VLC til høyre.

Mange løftet på øyebrynene da Microsoft erklærte at de kutter ut støtte for DVD-filmer i Windows 10. Heldigvis kan du fortsatt lese DVD-er hvis de inneholder filer eller lignende, men du er nødt til å skaffe deg et tredjepartsprogram hvis du vil se DVD-filmer. 

Her finnes det ørten gode alternativer du kan velge imellom. Vi synes imidlertid fortsatt at VLC er et godt program, som gjør nøyaktig det du ber den om. Det inkluderer blant annet å spille av DVD-filmer. 

Last ned VLC »

Du mister: Gadgets
Erstatt med: Sidebar

Gadgets til venstre, nye Gadgets med Sidebar til høyre.

I Windows 10 forsvinner de små mini-programmene, også kjent som Gadgets, fra skrivebordet. Disse små sakene har eksistert siden Windows Vista ble sluppet i 2007, og er trolig noe flere bruker i dag.

Selv om Microsoft fjerner dem fra Windows 10, finnes det allerede tredjepartsløsninger som er klare til lanseringen neste måned. Sidebar fungerer allerede i Windows 8, og vil fortsette å fungere i Windows 10. 

Den har innebygd støtte for søket i Windows, og den har et stort utvalg av egne Widgets, i tillegg til å støtte for de klassiske Widgetene du har brukt tidligere.

Last ned Sidebar »

Du mister: Kabal og Minesveiper
Erstatt med: Kabal og Minesveiper

Gammel kabal til venstre, ny kabal til høyre.

Neste måned er det slutt på spillmoroa i Windows 10, i hvert fall midlertidig. Kabal og Minesveiper, de to klassiske spillene som har vært forhåndsinstallert i alle Windows-versjoner i mange, mange år, forsvinner.  

Heldigvis er ikke dette veldig kritisk. I stedet for at spillene er forhåndsinstallert i Windows må du i stedet laste ned spillene fra Microsofts applikasjonsbutikk, Marketplace. Spillene du ser etter heter nå Microsoft Solitaire Collection og Microsoft Minesweeper. 

Du mister: En fungerende diskett-stasjon
Erstatt med: Nye drivere (og et nytt lagringsmedium?) 

 

 

Hvis du fortsetter bruker gamle disketter er det kanskje på tide å revurdere hvordan du lagrer data. I Windows 10 vil din gamle diskettstasjon slutte å fungere, og hvis du absolutt vil at den skal fungere igjen, er du nødt til å laste ned Microsofts nye diskettstasjon-drivere, eller krysse fingrene for at diskettstasjon-produsenten lager nye drivere som fungerer. 

Når det er sagt så er det nok like greit å bytte ut diskettene med noe litt nyere, og da snakker vi ikke CD-plater. Gå heller for en USB-minnepenn, hvor du har flere tusen ganger så mye lagringskapasitet som en diskett. 

Andre ting 

I tillegg til de fem nevnte tingene i listen over, som alle er lette å erstatte, forsvinner et par andre like ubetydelige ting. Windows Essentials forsvinner, men her har alle tjenestene allerede blitt erstattet eller flyttet over i andre programmer. 

Det eneste unntaket som er verdt å følge med på er muligheten til å stoppe oppdateringer av operativsystemet. I Windows 10 er det bare proffbrukere som vil kunne si nei til nye oppdateringer, mens alle andre får oppdateringene tredd over hodet. 

Windows 10 slippes 29. juli.

Les mer om det kommende operativsystemet:
7 ting du bør vite om Windows 10 »

(Kilde: Addictive Tips)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen