×
Denne siden inneholder annonselenker

Alt du må vite om Wi-Fi-teknologiene som vil gjøre gjennombrudd i 2017

Merk deg ordene «Mesh»-nettverk og 802.11ad først som sist.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Tek.no er ikke involvert i produksjonen.

Expert på CES 2017

Vi er tilstede på verdens største teknologimesse, Consumer Electronics Show i Las Vegas. I løpet av denne uken vil store og små produsentene fra hele verden samles her, for å vise frem hva du har i vente det kommende året. Kort og godt er det her vi først ser alt nytt som du kan plugge strøm i.

Ordbok

Mesh-nettverk: Består av to eller flere enheter som sammen danner et trådløst nett i hjemmet ditt. Siden alle enhetene kommuniserer seg i mellom, og ikke bare forlenger signalet, får du et robust nettverk med høy ytelse og god dekning, i tillegg til at enhetene er små og elegante 

802.11ad: Standardene for det trådløse signalet til nettverksutstyret ditt starter med tallene 802.11, og «ad» er den nyeste versjonen. Den byr på langt bedre ytelse enn utstyret du trolig har i dag, og er kan for eksempel erstatte HDMI-kabelen mellom dekoderen og TV-en din. Rekkevidden er nemlig kortere, så på folkemunne kaller vi det super-Wi-Fi for korte avstander. 

Det er trygt å anta at de aller fleste av oss har et ganske raskt nett hjemme, en trådløs ruter plassert på et strategisk sted som sprer dette nettet utover leiligheten eller huset, og relativt mange enheter som kobler seg opp, enten det er smarttelefoner, PCer eller en TV.

Det er ingenting i veien med slike løsninger. Men det er likevel gode grunner til å satse på å oppgradere nettverksutstyret i 2017 – for her skjer det nemlig mye spennende.

– Bedre dekning, færre kabler, integrasjon mellom nettverk og hjemmet, og stadig mer brukervennlige løsninger er stikkordene for året, forteller Alexander von Krogh, kategorisjef for nettverk hos Expert, som viser oss rundt på nettverksdelen av CES-messen i Las Vegas.

Dette er noen av nettverks-trendene Alexander spår kommer til å dominere 2017:

#1: Enda bedre dekning med mesh-nettverk 
Trådløst nett absolutt overalt

Stadig høyere bredbåndshastigheter og stadig bedre rutere sørger for at mange av oss kanskje har «raskt nok» nettverk hjemme. Det som imidlertid fortsatt er en utfordring, er dekningen. Moderne hus eller leiligheter har tykkere vegger og gulv, gjerne av betong, som forstyrrer det trådløse signalet. Dette har gjort det vanskelig å få skikkelig dekning overalt.

Mesh-nettverk er imidlertid noe som kommer for fullt i 2017, og som vil sørge for at alle kroker hjemme får 100 prosent dekning. Det er blant annet relevant for de som ønsker å bygge seg et smartere hjem - nå som også dørlåsen er oppkoblet, og vaskemaskinen begynner å komme seg på nett, er det greit at det er skikkelig nett-dekning nede i vaskekjelleren også.

Mesh-rutere er små, elegante og gir sammen bedre trådløs dekning enn en tradisjonell ruter. TP Link lanserte denne uken modellene Deco M5 og Deco M5 Plus, der sistnevte kan yte ekstra godt ved å også overføre Internett-signalet via strømnettet i hjemmet ditt.
Mesh-rutere er små, elegante og gir sammen bedre trådløs dekning enn en tradisjonell ruter. TP Link lanserte denne uken modellene Deco M5 og Deco M5 Plus, der sistnevte kan yte ekstra godt ved å også overføre Internett-signalet via strømnettet i hjemmet ditt.

Mesh-rutere består av to eller flere små rutere som mottar, forsterker og sprer signalet videre til resten av leiligheten. Dette er bedre enn tradisjonelle nettverksforsterkere, fordi alle de små ruterne kommuniserer fritt seg i mellom, og du kan alltids legge til flere etter behov. Ideen er ikke helt ny, slike løsninger har tidligere vært tilgjengelige via profesjonelle installatører, men da vært dyre og mindre brukervennlige.

Mesh-løsninger som kommer i år, fra stadig flere produsenter, er imidlertid svært lette å sette opp, de ser som regel veldig elegante ut, og prisene presses nedover. De fungerer rett ut av esken, sørger for optimal dekning og gir samtidig båndbredde nok til at alle skal kunne koble seg opp med sine nettbrett og mobiler.

#2: Huset skal på nett 
Smarte hjem er fremtiden

Det aller meste av inventaret vi har hjemme finnes i smarte, tilkoblede varianter. Fremtiden vil bringe enda tettere samspill mellom disse løsningene og øvrige produkter.

LG lanserte nye smarthus-løsninger på CES-messen. De små enhetene kan festes på alt fra vinduer til kjøleskap og vaskemaskiner, for å enkelt gi hjemmet ditt smartfunksjoner.
LG lanserte nye smarthus-løsninger på CES-messen. De små enhetene kan festes på alt fra vinduer til kjøleskap og vaskemaskiner, for å enkelt gi hjemmet ditt smartfunksjoner.

Og det er virkelig alt som skal på nett i 2017, ifølge Alexander.

– Hvis du kan drømme det opp, kan du koble det opp, sier kategorisjefen.

– Ser for deg at melkekartonger og andre produkter som sitter i det allerede smarte kjøleskapet ditt er utstyrt med RFID-brikker. På denne måten kan vite nøyaktig hva du har stående hjemme, og hva du må kjøpe, forteller Alexander von Krogh.

Alexander viser også til at strømmålere over hele Norge byttes for tiden ut med oppkoblede varianter, slik at de skal bli enda enklere å lese av og følge med på via en app. Stemmestyring av hjemmet er også i vinden, selv om denne typer løsninger finnes foreløpig kun på engelsk, og dermed ikke er helt på massemarked-stadiet enda. Men talestyring er absolutt noe som vi kommer til å se mer av, mener nettverkseksperten.

Trådløse overvåkningskameraer er en annen kategori Alexander brenner for: Så lenge du har nett tilgjengelig kan du installere overvåkningskamera der du vil (de går enten på batteri eller er oppladbare), og det er veldig enkelt å koble det opp mot en applikasjon som lar deg følge med på hjemmet når du er bortreist. Under CES-messen demonstrerte LG også en robotstøvsuger med innebygget kamerautstyr og sensorer, som i fremtiden potensielt kan brukes til å utføre "vakthold"-oppgaver i hjemmet. 

#3: Vekk med enda flere kabler 
Snart kan du sende 4K-video uten kvalitetstap

Alexander von Krogh er kategorisjef for nettverk i Expert, og tror de nye, trådløse teknologiene som kommer i butikken i 2017 vil gi deg bedre dekning i enklere design, og enda flere muligheter enn noen gang.
Alexander von Krogh er kategorisjef for nettverk i Expert, og tror de nye, trådløse teknologiene som kommer i butikken i 2017 vil gi deg bedre dekning i enklere design, og enda flere muligheter enn noen gang.

For de som vil være virkelig tidlig ute med det nyeste og råeste, finnes det en godbit å glede seg til i 2017, nemlig utstyr med 802.11ad-standarden. Kort fortalt er dette en ny Wi-FI-teknologi som gir et stort hastighetsløft sammenlignet med dagens rutere.

Standarden er fortsatt veldig ny, men innebærer at hastighetene i beste fall kan komme opp i 7 Gbit/s, over 20 ganger bedre enn dagens teknologier. Samtidig bruker 802.11ad 60 GHz-båndet, som er separert fra øvrig trådløst utstyr du har hjemme. Det betyr at du får minimalt med forstyrrelser som kan kludre til signalet.

Meningen med 802.11ad er først og fremst ikke at du laster ned filer til din PC enda raskere, men at overføringen av data mellom enheter går mye kjappere. For eksempel strømming av materiale i 4K eller VR-spilling. Under ideelle forhold vil du kunne kvitte deg med HDMI-kablene og strømme fullkvalitets 4K-video rett fra for eksempel spillkonsollen til TVen. Standarden kan også brukes til å for eksempel overføre veldig store filer til backup og lignende.

Alexander von Krogh forteller at i 2017 vil vi se stadig flere rutere som støtter standarden, samtidig som bærbare og andre enheter med 802.11ad vil komme på markedet.

Trendene er klare: Integrasjon mellom nettverk og hjemmet vil komme enda lenger i 2017, og produkter som tidligere har vært forbeholdt profesjonelle vil bli mye mer tilgjengelige for oss alle.

Til toppen