Test

Alpha Dog

"Alpha Dog" er basert på den sanne historien om 20-åringen som var USAs yngste "most wanted person" før han i 2005 ble arrestert i Paraguay for kidnapping og mord på 15-åringen Zack Mazursky (Anton Yelchin). I filmen er dette doplangeren Johnny Truelove (Emile Hirsch), som kidnapper broren til en kamerat og kunde. Kameraten er den ultravoldelige Jack Mazursky (Ben Foster) som skylder Johnny 1500 dollar. Johnny overlater hovedansvaret for å passe på Zack til sin partner Frankie (Justin Timberlake).

Kidnapping
Kidnappingen.

Dokumentariske flokkdyr

Vi mennesker er og blir flokkdyr. "Alpha Dog" viser oss hvordan gruppementalitet og antisosial atferd kan forklare slike ufattelige brutale handlinger som denne filmen er basert på.

Johnny er en slags gjengleder, alle danser etter hans pipe, og noen gjør det utroligste for å komme på godfot med ham. Dette er nok en ganske realistisk skildring av en gjeng, men det er hele tiden uklart hvorfor Jonny er lederen og nyter en slik respekt. Det hele virker til tider usannsynlig, og det blir et savn at vi ikke får noen forklaring på dette.

"Alpha Dog" er delvis filmet som om den skulle være en dokumentarfilm om kidnappingen som utspiller seg over to utrolige døgn i Callifornia. Filmen starter med klipp fra kornete super8-filmer fra normale og lykkelige barndommer, angivelig gjerningsmennenes.

Vi får også deler av intervjuer med noen av de involverte etter at hendelsene har funnet sted. Spesielt Bruce Willis, som spiller faren til Johnny Truelove, kommentarer om sin sønn, og det som skjedde er til tider sjokkerende.

Disse "intervjuene" blandes inn med selve handlingen som er mer tradisjonelt filmet. Tidvis stopper handlingen litt opp og en bunntekst som angir dato, klokkeslett og sted, og antall vitner ruller inn over lerretet.

Hylende nek og langtekkelige, hjernedøde tenåringer

"Alpha Dog" er en av de mest mannssjåvinistiske filmene jeg har sett. Filmen er spekket med hjerneløse, fnisende, underdanige og "hotte" tenåringsjenter, og dette blir til overmål servert oss uten snev av humor eller ironi. Sharon Stone innehar kanskje den eneste litt sympatiske og nyanserte kvinnerollen her, og hun spiller en hysterisk overbeskyttende og naiv mor.

Hjernetomme tenåringsjenter.
Hjernetomme tenåringsjenter.

Filmen blir tidvis usannsynlig på grunn av disse jentenes rolle. Andre deler av det vi opplever som utrolig, har beviselig skjedd. Et eksempel er alle vitnene - over 40 stykker, som så Zack, snakket med ham og som også fikk vite at han var kidnappet. Ingen av disse kontaktet politet eller familien, men synes bare dette var "kult".

Noen ganger går det hele litt for langsomt, og filmen hadde tjent på en strammere klipping. Historien er ikke veldig troverdig i starten, men i det store og det hele er "Alpha Dog" en spennende film.

Solid arbeid

Nick Cassavetes er en allsidig mann med mange jern i ilden, som ikke alltid blir like vellykket. Vi har tidligere sett ham som både skuespiller, regissør, produsent, manusforfatter og komponist av filmmusikk. I "Alpha Dog" står han bak både manus, regi, musikk og produksjon, og prestasjonene i filmen presterer absolutt til ståkarakter.

Og en stor nyhet: Justin Timberlake kan spille! Overraskende nok viser Justin seg å være en habil skuespiller i sin debut i en større rolle. Det er forholdet mellom Frankie (Timberlake) og den kidnappede gutten Zach (Yelchin) som er det mest interessante i filmen, og driver den framover.

Bruce Willis spiller også glimrende her som ansvarsfraskrivende far. Dette er en rolle som passer ham godt, i samme type rolle som vi har sett ham i tidligere, men med flere nyanser å spille på. Faktisk tar det noen minutter før man kjenner godeste Willis igjen.

Mange av de unge skuespillerne gjør en flott innsats i "Alpha Dog" som svært realistiske og forvirrede tenåringer. Særlig Jack Mazursky som spiller Ben Foster gjør en troverdig rollefigur.

Alvoret i situasjonen begynner å gå opp for X og Y
Alvoret i situasjonen begynner å gå opp for Frankie og Johnny.

Spørsmål og svar?

Hvordan kunne det gå så langt, spør filmen, men gir den egentlig svar? "Alpha Dog" gir et innblikk i forvirrede tenåringssinn, men vi sitter fremdeles igjen med flere spørsmål enn svar, noe som i bunn og grunn er ganske realistisk. Slike ekstreme handlinger lar seg ikke fullt ut forklare, og det er klokt av filmen å ikke komme med en enkel løsning på dette. Det er et kvalitetstegn at en film får deg til å sitte igjen med flere spørsmål enn svar.

Filmen forteller oss litt om psyken til de involverte guttene, og fremmstiller dem meget menneskelig, uten å unnskylde deres grusomme handlinger.

Konklusjon

"Alpha Dog" forteller en utrolig historie basert på en virkelig hendelse, og Justin Timberlake debuterer som skuespiller på en utmerket måte. Dette gjør filmen vedt å se.

Men, er "Alpha Dog" en bra film? Dette er et vanskelig spørsmål, som overhodet ikke har et entydig svar. Den første tredjedelen av filmen sitter man mest og gremmes over hvor utrolig hjernedød det går an å bli, selv som tenåring. Men etterhvert som historien rulles opp blir man trukket inn i den spennende handlingen og forsvinner nærmest helt fra denne verden, og slikt er det bare en virkelig god film som klarer. Vi får etter hvert sympati for en del av de ultradumme tenåringene, siden vi etterhvert kommer godt under huden på dem. Filmen klarer å fremstille de involverte som menneskelige og realistiske, og dette er både regissørens og noen unge eminente skuespilleres fortjeneste.

Se trailer til filmen her.

Alpha Dog   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen