Alltid mobildekning

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvis du kikker på Netcom og Telenor sine dekningskart, ser du fort at du må belage deg på å være uten mobil om du drar på fjellet eller ut på Finnmarksvidda. Noe av grunnen til at det ikke er dekning disse stedene er at bor lite folk der, og at det koster operatørene mye penger å sette opp GSM-sendere. Nå ligger det imidlertid an til at disse GSM-frie sonene kan få dekning.

Det israelske selskapet Alvarion har utviklet GSM-sendere som ikke er større enn en mikrobølgeovn. Selskapet kaller utstyret "nettverk i en boks", og sier at det er verdens minste komplette GSM-nett.

Minisender
- Vår minste boks kan løftes av én person, sier Gilad Peleg, Avarions sjef for kompakte mobilnettløsninger, til Reuters. En enkelt boks kan gi noen hundre mobilbrukere dekning i en radius av 20 kilometer. GSM-boksen kan brukes til å sette opp et lokalt mobilnett for militæret eller for hjelpearbeidere i kriserammede områder. Boksen kan også kobles til satelittelefonsystemer eller videresende signalene fra et eksisterende GSM-nett.

Dermed er det mulig å gi mobildekning på steder operatørene ikke prioriterer. Alvarions GSM-utstyrr er nemlig mye billigere enn vanlige GSM-sendere. Når mobiloperatørene skal sette opp nye sendere må de enten bygge master eller sette senderne på allerede eksisterende bygninger.

Alvarions små GSM-sett har allerede blitt tatt i bruk steder hvor det fra før ikke fantes dekning. Boksene brukes for eksempel til å gi fiskere i Alaska mobildekning til havs. Her brukes boksene til å sende GSM-signaler til båter, slik at fiskerne kan selge fangsten sin før de har kommet tilbake til land.

Mobil på flyet
Andre produsenter øyner mulighet for å gi mobildekning på andre steder det hittil har vært umulig eller ulovlig å bruke mobiltelefon, for eksempel om bord i fly. Disse produsentene har allerede inngått samarbeidsavtaler med store internasjonale flyselskap. Løsninger for flybåren mobilbruk er så godt som ferdigutviklet, og vil gi flypassasjerer dekning i luften så snart verdens luftfartsmyndigheter gir klarsignal.

Selv om du enda ikke kan snakke i mobilen på flyet, er det allerede mulig å kommunisere med omverdenen via internett når du er ute og flyr. Connexion by Boeing har solgt løsninger som gir det tyske flyselskapet Lufthansas flypassasjerer internettilgang via WiFi i lufta. Også All Nippon Airways, Singapore Airlines og SAS har inngått avtale med Connexion by Boeing om å tilby sine passasjerer internettilgang på langdistanseflygninger. På sikt skal tilbudet også involvere mobiltelefoni.

Boeings franske konkurrent Airbus jobber også med løsninger som skal gi internett og mobil på flyet. Airbus har sammen med SITA, en av verdens ledende utviklere av IT- og telekommunikasjonsløsninger til luftfartsindustrien startet selskapet OnAir. Før mobilbruk i fly kan bli en realitet, må sikkerhetsspørsmål avklares. Grunnen til at man må skru av telefonen når man flyr er jo at man er redd for at mobilsignalene kan forstyrre flyets systemer. Dessuten må det avklares hvordan mobilkommunikasjonen skal foregå over landegrenser.

Stort potensiale
OnAir har uttrykt at de forventer en avklaring på hvordan man skal regulere mobilbruk om bord i fly i Europa så tidlig som i løpet av denne måneden. Selskapet mener at 700 millioner mennesker vil bruke mobiltelefonene sine på flyet innen 2009.

Det er ikke bare flypassasjerer og folk i avsidesliggende områder som kan få mobildekning. Irske Altobridge har utviklet løsninger som ligner på Alvarions GSM-bokser. Altobridges løsning erkommuniserer med Inmarsat-satelitter som tilbyr satelittelefoni, og deretter videresender GSM-dekning på steder uten noen som helst infrastruktur. Altobridge sine sendere brukes for eksempel i Antrarktis.

Alvarions markedssjef, Carlton O'Neal, mener at det bare er ett område av jorden som ikke kan få mobildekning ennå. - Det eneste stedet jeg kan komme på er under vann, sier O'Neal til Reuters. På spørsmål om man kan gi mobildekning i verdensrommet, svarer O'Neal: - Sannsynligvis. Du kan sende signalet hvor som helst.

(Kilder: Connexionbyboeing.com, OnAir.aero, Sita.aero, Reuters.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen