Bakgrunnsbildet fra UX Nightly-kanalen, hvor du kan laste ned den tidlige utgaven av Firefox 25. (Bilde: Mozilla)

Allerede nå kan du prøve fremtidens Firefox

Nummer 25 kommer ikke før i oktober, men kan sjekkes ut nå.

Den nåværende designen på nettleseren Firefox har vart en stund. Vi har blitt vant til den oransje menyen oppe til venstre og de firkantede fanene, men dette er i ferd med å endre seg.

Utvikleren Mozilla er nemlig helt åpne om utviklingen av sitt open source-flaggskip, og har lansert en tidlig testversjon av Firefox 25 – som lover flere interessante endringer. Dagens utgave er for øvrig Firefox 21.

Framtidens Firefoxer

Mozilla pleier vanligvis å frigi tre testversjoner av Firefox til enhver tid. Firefox 22 er i Beta-kanalen, Firefox 23 er i Aurora-kanalen, mens Firefox 24 er i den tradisjonelt «siste» kanalen ved navn Nightly.

Virksomheten har likevel satt opp enda en kanal, som går under navnet UX Nightly. Her kan du gå til anskaffelse av Firefox 25 – som ifølge planen skal lanseres offisielt i oktober.

Avrundet design

Det første som møter deg i denne ferske Firefox-utgaven er visuelle endringer. De firkantede fanene er byttet ut med et avrundet utseende, altså mer likt for eksempel Google Chrome. Den oransje menyen til venstre har også forsvunnet, og har blitt byttet ut med et ikon på høyresiden bestående av tre streker – igjen som i Google Chrome.

Ellers er følgende endringer planlagt:

  • Bakgrunnsfaner blir mindre synlige
  • Bokmerkene får igjen et eget ikon på menylinjen
  • Oppdatert panel basert på applikasjonsmenyen og Customization-modusen

Mer minimalisme

Flere småjusteringer og finpolering av brukergrensesnittet skal også komme på plass. Mozilla sysler videre med et utseende de kaller «Australis». Denne designen skal gjøre utseendet minimalistisk, som å fjerne Add-on-linjen og andre brukertilpassede verktøylinjer. Hovedverktøyet skal i stedet erstatte alle disse småmenyene.

Du kan laste ned den tidlige utgaven av Firefox 25 fra UX Nightly-kanalen, og lese om de foreløpige endringene hos Mozilla Wiki. Hvis du vil ha en oversikt over alle Firefox-utgivelsene – fortidige, nåtidige og framtidige – kan du sjekke ut listen på Wikipedia.

Windows-makeren har også planer:
Microsoft viser framtidens nettleser »

Slik ser nye Firefox ut i forhold til dagens utgave:

Firefox 21 vs. Firefox 25.
Firefox 21 vs. Firefox 25.Foto: Mozilla

(Kilde: TheNextWeb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen