Alle teknologier i samme nett

Skal du surfe på nett med mobilen i dag, kan du velge mellom alt fra GPRS, EDGE og 3G til Wi-Fi. Men hvis en gruppe operatører som kaller seg Next Generation Mobile Networks, eller NGMN, får det som de vil, skal du i fremtiden kunne surfe i det samme mobilnettet uansett hvilken trådløs teknologi du bruker.

NGMN, som består av operatørene Orange, Sprint Nextel, Vodafone, KPN Mobile, NTT DoCoMo og China Mobile, ønsker nemlig å lage et mobilnett hvor alle standardene støttes. Da vil du får både GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi og etter hvert mobil Wimax i ett og samme nett. Praktisk både for mobilbrukere og ikke minst opratører.

Vil ha 4G
Men samarbeidsgruppen har også mer på tapetet. De mener at det nå er på høy tid å introdusere 4G for verdens mobilbrukere, bare få år etter at 3G har gjort sin inntreden.

I følge Mobilsiden.dk, skal operatørene møtes i slutten av denne måneden for å diskutere mulighetene for 4G. Etter planen skal operatørene ha et 4G-nett oppe og klart til bruk i 2010. Gruppens fungerer også som lobbyister, med hensikt å forhindre for høye utbyggingskostnader ved fremtidige 4G-nett. Les mer i saken "Samarbeider om 4G".

Det samme nettstedet skriver også at du skal kunne forvente en teoretisk hastighet på imponerende 100 Mbps i bevegelse og én Gbps når du ikke beveger deg rundt.

Per i dag har ingen av NGMN-operatørene noen som helst virksomhet i Norge. Med mindre noen av de norske operatørene slenger seg på lasset, vil Norge neppe bli noe foregangsland for det nye, fleksible mobilnettet.

(Kilder: Mobilsiden.dk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen