Alle hater SCO Group

De fleste sperret øynene kraftig opp da Darl McBride og SCO Group, tidligere Caldera, satte i gang søksmål mot IBM med påstand om at selskapet ulovlig hadde lagt inn mer enn 800 000 linjer med kildekode i software som SCO hadde opphavsrett til. SCO sendte senere brev til mer 1000 større Linux-kunder med krav om lisenspenger.

Kravet samt en rekke uttalelser om Linux-miljøet, utviklingsmetoden, open-source og GPL har ført til at SCO har gjort seg til uvenn med mesteparten av Linux-brukermassen. Etter å ha truet flere selskap med søksmål og sendt fakturaer med krav om lisenspenger uten å kunne vise til noen rettskraftig dom, karakteriserer BusinessWeek den tidligere Linux-bedriften som den mest forhatte i IT-industrien.

Den største grunnen til dette er kanskje at SCO Group har gjort seg til selvutnevnt eier av Linux - som i utgangspunktet ble laget for å være gratis, uten spesifikt eierskap til kildekode. Tusenvis av programmerere har jobbet gratis i flere år for å lage dette operativsystemet. Når ett enkelt selskap plutselig krever lisenspenger for andres arbeid, blir det selvsagt oppstyr.

SCO overtar med dette plassen til Microsoft, som tidligere har blitt oppnevnt som det minst likte selskapet i den tekniske bransjen. SCO og Microsoft vil imidlertid begge bli økonomiske vinnere i milliardklassen dersom man skulle vinne rettsaken mot IBM. SCO vil kassere inn tonnevis i lisenskrav, mens Microsoft vinner et viktig argument for Windows med at man også må betale for Linux.

Mange er nok forsiktige med å ta stand til SCO sine krav, men de færreste tror at selskapet virkelig vil vinne frem med sine påstander. Fra enkelte hold, blant annet Novell, sies det ganske klart i fra at SCO ikke har noen rett til å kreve lisenspenger. Flere personer i industrien med juridisk bakgrunn, har tatt samme standpunkt som Novell. Både IBM og Red Hat har satt i gang søksmål, og det kan fort bli flere av disse dersom SCO fortsetter kravene.

Ifølge BusinessWeek vil det store slaget mellom SCO Group og IBM utspille seg i rettsalen i april 2005. Vi vil med andre ord gjennomgå enda ett år med krav, ordkløyveri, argumenter, spekulasjoner og krangling mellom SCO og alle brukerne av Linux (IBM, Red Hat, HP, Novell, samt mange flere).

 

(Kilder: BusinessWeek, SCO, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen