– Alle bør få strekkoder ved fødselen
Teknofil

– Alle bør få strekkoder ved fødselen

Kontroversielt forslag fra forfatter.

– Hvert menneske bør utstyres med en strekkode eller ID-brikke allerede ved fødselen.

Denne provoserende ideen kommer fra science fiction-forfatteren Elizabeth Moon, som presenterte forslaget i et BBC-program om fremtidens krig. En strekkode eller ID-brikke skal hjelpe til med å skille mellom soldater og sivile, og dermed forhindre at uskyldige blir drept.

– Hvis jeg var universets keiserinne ville jeg forlange at hvert individ måtte utstyres med en permanent ID, for eksempel en strekkode eller implantert brikke, slik at det blir raskt og lett å identifisere folk, sier hun.

Ansvar i krig

Det er tenkt at den unike strekkoden blir påført rett etter at man blir født, og deretter bæres resten av livet. Moon legger spesielt vekt på konsekvensene i en krigssitasjon.

– Våpensystemer skal registrere brukerens ID, slik at det blir mulig å se hvem som har avfyrt skudd. Dermed får man større ansvarlighet på slagmarken, mener Moon.

Ingen anonymitet

Mange vil antakelig frykte et overvåkningssamfunn med en slik teknologi. Individet vil miste sin anonymitet, men forfatteren mener at dette er bra.

– Det blir umulig å være anonym, og det samme blir det å forveksle noen. Dermed blir det lettere å plassere ansvar, både i krig og i andre situasjoner, avslutter hun.

Hva syns du om Moons idé? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen