Alienware: To grafikkort i én PC


Alienware testsystem
(bilde: Gizmodo.com)

Alienware har avduket teknologiene "Video Array" og "X2", som skal muliggjøre at to standard grafikkort kan jobbe i parallell for økt ytelse. Voodoo2 SLI, tenker du? Ja, det er mye som minner om gode gamle Voodoo2 SLI med dette initiativet fra Alienware.

Forskjellen er at PCI nå er byttet ut med PCI Express (PCIe). Med Alienware sin "Video Array" og "X2"-teknologi, skal man altså kunne sette to hvilke som helst identiske PCIe-baserte grafikkort i samme system, med en betydelig høyere ytelse som resultat. Nøyaktig hvor mye høyere ytelse er foreløpig ikke oppgitt i pressemeldingen, men i et intervju på nettsiden HomeLAN antydes en 50% økning i ytelsen over tilsvarende systemer med kun ett kort.

Hovedkort med "Video Array" og "X2"-teknologi skal komme på markedet i 3. eller 4. kvartal i år, og blir eksklusivt tilgjengelig i Alienware sin nye "high-end" ALX-serie. ALX-systemene blir dessverre kun solgt i USA, direkte gjennom Alienware.

Selv om alt dette høres lovende ut, er det mange varsellamper som begynner å blinke. Alienware hevder at denne funksjonaliteten kun blir tilgjengelig i deres egne systemer, men faktum er at både AGP- og PCIe-spesifikasjonene støtter flere grafikkort i samme system. Det er imidlertid noe helt annet å kjøre to grafikkort i parallell, enn bare å kjøre to kort i samme system. Dette krever høyst trolig spesialskrevne drivere, og Alienware sier ingenting om disse driverne skal utvikles av grafikkbrikkeprodusentene, eller av selskapet selv. Spørsmålet er om vi ikke også vil se liknende funksjonalitet fra andre produsenter, selv om Alienware har tatt patent på akkurat "Video Array" og "X2".

Uansett er dette et spennende initiativ fra Alienware sin side, som vi gleder oss til å se mer håndfaste resultater av i praksis.

Les pressemeldingen hos Alienware.

(kilder: X-bit labs, Alienware)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen