Anmeldelse
Et offer i The Collector.

Alene hjemme for voksne

Håndverkeren Arkin jobber på dag-til-dag-basis for diverse oppdragsgivere, men pengene strekker likevel ikke helt til. Ekskona har tatt opp lån hos skrekkelige lånehaier som nå vil ha pengene tilbake, og Arkin frykter derfor det verste for deres felles datter. I nesten ren desperasjon får Arkin i stand en avtale med en krimboss om å bryte seg inn i huset til sin nåværende oppdragsgiver for å stjele en juvel han vet er plassert i husets safe. Problemet er bare at en annen uvedkommende person har kommet ham i forkjøpet, og denne fremmede er interessert i et helt annet spill...

På omslaget til The Collector står det skrevet med stor stolthet at filmen er "from the writers of Saw IV, V and VI," som om det skulle være noe å skryte av (og de har jammen meg en film nummer syv på trappene også). Disse manusforfatterne heter Marcus Dunstan og Patrick Melton – og førstnevnte står også for regien av The Collector. Dette radarparet har ikke latt fantasien løpe lengre enn å lage enda en film fylt til randen av tortur, splatter og skrekkelige scenarier, men er dette utelukkende negativt?

Velkjent formel

En helt med mye å miste. En skurk uten åpenbar motivasjon. Og en hel haug med slakt imellom dem. Dette er det grunnleggende premisset ved The Collector, hvor en ufrivillig helt/antihelt blir kastet rett inn i et blodbad av dimensjoner. Opplegget med å sette ofrene sine inn i et bestialsk og livsfarlig spill er som snytt ut av Saw-franchisen, men den lille forskjellen her er eventuelt at en utenforstående ved et uhell blander seg inn og at ofrene ser ut til å være fullstendig tilfeldige, i motsetning til de "syndefulle" ofrene i Saw.

Funker den grunnleggende strukturen i The Collector, eller er den tynnslitt? Selve sjangeren, om den kan kalles torturporno eller body horror, er i seg selv ikke spesielt nyskapende og oppfordrer heller ikke til dette. Hvorfor skal man endre en suksessformel, som det sies. Aksepterer man at dette bare er denne type underholdning, kan man lett godta strukturen fremfor å forkaste den og synes at filmen er kjedelig og forutsigbar.

Morbid underholdning

Hvordan står det til med skuespillet? Skuespillerne er bare brikker i torturspillet og funker i sin jobb – de er troverdige nok. Det virkelige poenget med denne filmen er den rent fysiske spenningen og kommentaren på voyeurisme – vi liker å bli vemmet eller skremt av å se andre (fiksjonelle karakterer) ha det helt jævlig. Er det billig underholdning? Helt sikkert. Er det moralsk forkastelig? Antakelig. Men hva så? Filmen er til syvende og sist gøyal underholdning (såfremt man kan kalle dette gøy), og går inn i klassen som velstøpt og god tiddreper, til tross for mangelen på kunstfilmaspirasjoner.

Filmen er selvfølgelig ikke fri for problemer, selv om vi måtte godta sjangerkonvensjoner og premiss. Selve fortellingen har en rekke svakheter – hvordan kan alle disse fellene ha bli satt opp uten at helten la merke til dem med én gang? Han må jo ha vært på hugget i det han brøt seg inn i huset. Og hva skjer med den totalt irrasjonelle oppførselen til politimannen som dukker opp først? I tillegg kommer en rekke utslitte klisjeer. Istedenfor å lage en smart skurk, lar manusforfatterne han heller bli en form for udødelig skikkelse, og dermed mindre menneskelig og mindre skremmende. Mot slutten kan vi uten problemer gjette oss til nøyaktig hva som vil skje, og følelsen blir derfor en smule skuffende.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Collector er en grei film, med styrker og svakheter som balanserer hverandre som på en knivsegg. Mye i filmen er rimelig dumt, men mye er også fascinerende og spennende. Filmen er på ingen måte en revolusjon – verken innen filmhistorien eller sjangeren i seg selv – men fungerer som en ålreit opplevelse for de som vil ha litt gjennomført blod og gørr, og en dose spenning.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen