Test

Al DeLoner - Volume 3

Det er selvsagt aldri tallfestet hvor mange soveromspoeter der ute som har gjort labre forsøk på å tråkke opp lysløypa etter Lou Reed, Neil Young eller Tom Petty. Som regel forbigås disse prosjektene i talende stillhet av mer eller mindre fri vilje, av så vel lyttere som utøvere. Dét handler litt om markedspsykologi og mye om innsikt.

Langdrygt oppgulp

Al DeLoner alias Atle Bystrøm, et navn vi også kjenner fra Midnight Choir, har tatt oppstilling som en av disse ”gitar og sang”-artistene som skriver og synger om knuste hjerter og det generelt melankolske i hverdagen. Problemet er kun at Bystrøms tredje plate, med det svært så originale navnet ”Volume 3”, er dørgende kjedelig. Det er et sant tiltak av dimensjoner å høre hele denne platen i ett drag, og enda mer irriterende blir det dersom man forsøker å porsjonere ut låtene over ei ukes tid.

Med hodet begravd i innadvendt blues, roots og folk-rock spys det ut ti nokså enslydende sanger som attpåtil fremføres av en fullstendig gjennomsnittlig begavet sanger. Det er som om hver takt, hvert riff og hver tekstlinje har blitt produsert før. Dette er gjennomgående noe som ligger helt på grensen til plagiat av de siste femti års blues- og folktradisjon, og virker i så måte som en skrikende overflødig utgivelse.

Klisjéfylt og småflaut

Tekstene er enkle, uspennende, småflaue og nesten imponerende klisjéfylte, i likhet med den instrumentale utøvelsen og øvrig melodisk produksjon. Det er vanskelig å få øye på noe som kan kalles poetiske perler, uten at det nødvendigvis har vært et overordnet mål. Spennende kan det iallfall ikke sies å være.

”It`s not you, it`s not me, it`s a combination factor. It`s not him, it`s not her, it`s a combination factor. (...)It`s not them, it`s not us, it`s a combination factor. It`s not this, it`s not that, it`s a combination factor”

(Fra “Combination factor”).

“If I could see again, if I could see again, if I could see again, I would see many things”

(Fra “If I had wings”).

Fravær av intimitet

”Volume 3”er en langdryg affære klinisk blottet for egenart og sjarm, og den intime atmosfæren som ofte blir så viktig for denne typen plater, er sørgelig fraværende. Uten noen form for allmenn interesseverdi synker disse ti låtene ned på et nivå hvor de ikke lenger kommuniserer med sine lyttere; de blir intetsigende, amatørmessige og rett og slett uholdbare.

Det er en utfordring å se forbi mangelen på tekstlig og musikalsk kvalitet, for ikke å snakke om originalitet, for å finne en slags sannhet eller ektehet i denne utgivelsen. Al DeLoner skriver og synger for sin egen del, og har ikke nok å bidra med til å kunne kalles et interessant bidrag til norsk musikk.

Konklusjon

Melankolske, personlige sanger elskes for sin evne til å trøste eller behage. Låtene til Al DeLoner makter på ingen måte å konversere med sin lytter, og etterlater de som prøver seg med et irritabelt humør. Hvis man først har et behov for å kjøpe melankolske gitarpop-plater, er tilbudet enormt og ”Volume 3” er definitivt ikke det mest givende valget.

Al DeLoner Volume 3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen