Guide

Aktivere AMDs Cool'n'Quiet

Cool'n'Quiet er en teknologi som finnes i AMDs Athlon 64 og Athlon 64 FX-prosessorer. Intel har også planer om å innføre en liknende teknologi i sine kommende prosessorer.

Det Cool'n'Quiet gjør, er at den senker multiplikatoren og spenningen på prosessoren (underklokker) ganske mye, når det ikke er behov for mye prosessorkraft. Under normale omstendigheter halveres klokkefrekvensen på prosessoren. Samtidig med nedjusteringen av frekevens justeres også viftehastigheten slik at støynivået blir lavere. Med enkelte hovedkort kan prosessorviften faktisk tidvis skrus helt av og dermed elimineres all støy fra prosessoren.

Når det er behov for mer prosessorkraft så justeres frekvensen umiddelbart opp til full "hastighet". Dette skjer i løpet av et tiendel av et sekund, slik at man aldri vil merke at frekvensen opererer på en lavere frekvens enn den maksimale.

Man kan lure på hva poenget med dette er. Det har seg slik at mesteparten av tiden når man bruker en desktop-maskin har en ikke behov for den fulle og hele ytelsen prosessoren tilbyr. Det er som regel når programmer lastes inn, eller man spiller spill, at prosessoren faktisk jobber for fullt under normale omstendigheter. I stedet for å la all denne kraften være bortkastet, senkes heller frekvensen for å senke effektforbruket, støynivået og varmeutviklingen.

Noen tror at man vil oppleve lavere ytelse hvis frekvensen går ned, selv om man ikke utnytter prosessoren fullt ut, men tenk over følgende: Hvis en prosessor kun gjør noe på 1 av 4 klokkeslag, hva er hensikten med å bruke masse energi på at den skal jobbe for fullt med ingenting?

Rent teoretisk vil man kunne regne seg frem til en forskjell, men vi snakker her om forskjeller på noen få nanosekunder. For å sette det i perspektiv: På ett nanosekund beveger lyset seg ca. 0,3 meter, på ett sekund beveger lyset seg ca. 300 000 000 meter! Sagt på en annen måte er det snakk om en ytelsesforskjell som verken kan måles eller merkes i praksis.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen